Det kommer aldrig igen til at gå så langsomt, som det gør nu!

Forfatter og direktør for Dare Disrupt Anders Hvid gav deltagerne på HH-erhvervskonferencen et kig ind i en fremtid, hvor udviklingen accelererer hurtigere og hurtigere, og hvor erhvervslivet skal hol...

Den digitale verden har ændret spillereglerne i den fysiske verden. Det betyder, at virksomheder ikke længere har brug for enorme produktionsapparater for at skabe vækst og udvikling. I dag kan man skabe store omvæltninger med en computer og en god idé, og faktisk kan det være en ulempe at være for stor i en virkelighed, der kræver hurtige beslutninger og smidig tilpasning.

- Der er sket et paradigmeskift, hvor vi er gået fra den lokale og lineære version til den globale og eksponentielle verden. Det har aldrig været sjovere at lave en ny virksomhed. Man kan skabe eksponentiel vækst uden store ressourcer. For når vi flytter kompleksiteten ind i softwaren, kan vi jo forny os selv, lige så tit vi vil, lød det fra Anders Hvid, der er direktør i virksomheden Dare Disrupt og lever af at spå om fremtiden.

Han giver et konkret eksempel på, hvor hurtig udviklingen går. På bare nogle få år er prisen på at klarlægge et menneskes DNA gået fra at koste 3 milliarder dollars til kun at koste 500 dollars:

- Og om 10 år er det min påstand, at det er dyrere at skylle ud i toilettet end at segmentere et menneskes DNA.

Konstant forandring

Den accelererende virkelighed åbner mange muligheder for at skabe vækst ud af stort set ingenting. Men det kræver, at man som virksomhed er klar til at koble sig på udviklingen og forlade den gamle lineære verden, hvor størrelsen definerede produktionsevnen.

- Virksomheder skal turde kigge længere ud i horisonten, hvis man skal udvikle sig i fremtidens eksponentielle verden. Den eneste konstant er forandring, og man må vænne sig til, at det aldrig kommer til at gå så langsomt, som det gør nu, igen.

Find den rette niche

En anden af Anders Hvids pointer var, at den fysiske placering af en virksomhed ikke længere er lige så relevant som tidligere. For når man kan sidde i en kælder et hvilket som helst sted i verden med sin computer og skabe nye digitale fremskridt kan det vel i princippet være lige meget, om man som kommune gør noget for at sikre gode vilkår for virksomheder. Eller hvad?

- Selvom den fysiske placering af en virksomhed er blevet mindre og mindre vigtig og talent er vigtigere end kapital, så er det stadig vigtigt, at der er de rette miljøer at udvikle sig i. Og man udvikler sig stadig bedst i fællesskab. Derfor kan man som kommune elle region få meget ud af at satse på en bestemt niche og give talenter inden for det område gode betingelser uden den store regulering.

Se Anders Hvids Power Points