Kærlighed og fodbold flyttede os til Helsingør

Ane W. N. Andersen og sønnen Lukas Wenzel Appel flyttede til Helsingør for at starte et nyt familieliv i kultur- og stemningsfyldte rammer. Flytningen bra

I februar valgte Ane W. N. Andersen at flytte fra sin lejlighed på Frederiksberg sammen med sønnen Lukas Wenzel Appel. De havde pludselig fået brug for mere plads. Ane havde mødt en ny mand, og nu var de klar til at flytte sammen og starte et nyt liv. Valget faldt på Helsingør. Her var de tæt på mandens arbejde, her kunne Ane få et job hos politiet og her kunne de få en stor lejlighed i midtbyen, som kunne rumme den nye familie med to voksne og tre sammenbragte børn. Men valget af Helsingør handelede ikke kun om praktiske fordele, fortæller Ane W. N. Andersen:

- Jeg har altid holdt meget af Helsingør og følt mig knyttet til byen. Her er strand, leben og havnestemning lige uden for døren, og så er her det vildeste kulturliv. Selvom vi før kun boede en 20 minutters cykeltur fra indre by i København, føler jeg, at jeg oplever mere kulturliv heroppe end på Frederiksberg.

Idrætslinjen sikrede et smertefrit skoleskifte

For Anes søn, Lukas, betød flytningen, at han nu skulle til at skifte skole og finde nye kammerater. Ikke umiddelbart guf for en fyr i teenagealderen. Alligevel blev skoleskiftet problemfrit. Kort inden de skulle flytte googlede den 13-årige Lukas Wenzel Appel sig nemlig frem til Helsingør Kommunes Idrætslinje, der ligger på Snekkersten Skole og er en vigtig brik i kommunens Team Danmark samarbejde. Idrætslinjen passede perfekt til et spirende målmandstalent, der brugte meget af sin fritid på fodboldbanerne i Frederiksberg Boldklub.

- Jeg synes, det lød spændende med en idrætslinje. Jeg tror, jeg kan blive bedre til fodbold ved at gå i klasse med andre, der dyrker idræt på højt niveau, siger Lukas Wenzel Appel.

- Idrætslinjen skaber også unikke kontaktflader. Man bevæger sig ind i et elitemiljø med dygtige trænere og kontakt til Team Danmark. På den måde kommer man pludselig tættere på de attraktive klubber, supplerer Ane W. N. Andersen.

Fra prøvetræning til optagelse

Med håbet om en plads i idrætsklassen efter sommerferien startede Lukas i 6. klasse på Snekkersten Skole. Han husker, at han var spændt på de prøvetræninger, der ville komme i løbet af foråret, hvor professionelle trænere skulle vurdere, om han havde talent og den rette indstilling til at starte på Idrætslinjen i 7. klasse. Her var han pludselig blandt mange andre dygtige spillere, og derfor var det også en stor forløsning, da han fik at vide, at han var blevet optaget.

- Jeg blev rigtig glad. Det er skidefedt at få at vide, man er god til det, man også selv synes, man er god til. Nu ser jeg frem til at kunne blive endnu bedre.

Fuld fart på og tidligt i seng

Efter sommerferien kan Lukas se frem til en tætpakket dagligdag med skole kombineret med 12 timers ugentlig træning af professionelle trænere. For at hverdagen skal hænge sammen kræver det en topmotiveret idrætslinjeelev, opbakkende forældre på sidelinjen og en kalender, der konstant skal holdes opdateret. Det lyder hårdt, og det bliver det givetvis også. Men det er Lukas Wenzel Appel klar på.

- Jeg kan godt lide, at der er disciplin og styr på tingene. Så jeg er ikke så bekymret. Så længe det stadig også er sjovt, så skal det nok gå.
Lukas' mor, Ane W. N. Andersen supplerer:

- Der kommer virkelig struktur på hverdagen. Der bliver mange kalenderøvelser, og så kommer du til at gå tidligt i seng!
Men sådan er det nok bare, hvis man vil forfølge drømmen om at blive den nye Peter Schmeichel.

FAKTA: Eliteidrætskommune

Helsingør Kommunes Idrætslinje ligger på Borupgårdskolen - Snekkersten Skoledistrikt. Idrætslinjen blev oprettet i 2009 og er en del af Helsingør Talent og Elite og et centralt omdrejningspunkt i Helsingør Kommunes status som Team Danmark Eliteidrætskommune.


Idrætslinjen er bygget op efter Team Danmarks principper for idrætsskoler og kombinerer almindelig skolegang med idræt med særligt fokus på disciplinerne atletik, svømning, tennis, håndbold og fodbold. Der er fokus på en langsigtet strategi for talentudvikling, som planlægges sammen med klubber, specialforbund og Team Danmark. Blandt eleverne på de syv idrætsklasser, der indtil videre er blevet optaget har eleverne samlet set vundet mange Sjællandsske- og Danske Mesterskaber i alle discipliner. Enkelte elever har desuden været udtaget til ungdoms OL og EM, og flere er repræsenteret på diverse ungelandshold. Endelig er enkelte indenfor specielt tennis på europa- og verdensrangliste for ungdom.

Alle kan søge om optagelse

Alle elever i Helsingør Kommune kan søge ind på idrætslinjen, hvis de skal i 7., 8. eller 9. klasse i det
kommende skoleår. Der har også vist sig en interesse for Idrætslinjen for elever uden for kommunegrænserne. Derfor er det også blevet muligt for elever uden for Helsingør Kommune at søge om optagelse, og i øjeblikket går der enkelte elever på Idrætslinjen, der er bosat i andre kommuner, men som dyrker eliteidræt i Helsingør.

Hvert år blive der optaget en ny 7. klasse, ligesom der kan være ledige pladser i 8. eller 9. klasser. Elever til Idrætslinjen bliver optaget på baggrund af en række kriterier. Blandt andet flere gange prøvetræning, samtaler og trænervurderinger og udtalelser fra egen skole.

Populær linje

Siden starten i 2009 har Idrætslinjen årligt oplevet et stigende antal ansøgninger fra elever, der håber at slippe igennem nåleøjet. Derfor arbejder Helsingør Kommune i øjeblikket på at oprette et ekstra spor på Idrætslinjen for skoleåret 2015/2016.

Lukas Og Ane Nyrop