Alle mødes på Biblioteket Kulturværftet

Både borgere, børn og turister mødes på Biblioteket Kulturværftet, der er et af Danmarks mest besøgte. Her kan du nyde byens bedste udsigt i Horisonten på fakta-etagen.

To turister træder ind gennem slusen til biblioteket på Kulturværftet. De står et øjeblik og lader øjnene vandre. Kombinationen af rå betonmure, rustikke mursten og topmoderne faciliteter får den ene til at fiske smart phonen frem fra lommen og tage et billede. Den anden bevæger sig hen til receptionen for at spørge om vej til søfartsmuseet.

Turister kommer og spørger om vej og lader sig betage af den unikke arkitektur. Lokale kommer for at låne, læse eller bare slappe af ved et af de mange udsigtspunkter. Og børnene boltrer sig i blandt bøger, legetøj og maskotten Bamse Hansen i B. I 2014 kiggede over 700.000 mennesker indenfor i biblioteket og det tilhørende kulturhus, og der er ikke noget, der tyder på, at det tal er faldende. Tværtimod. Kulturværftet er kort sagt blevet det naturlige mødested i Helsingør og Kulturhavn Kronborg.

Det er helt exceptionelt med placeringen midt i Kulturhavnen.

- Vi ligger i et unikt byrum, og derfor er vi et oplagt udflugtsmål, der kan berige hverdagen og weekenden. Både for byens borgere og for turister, siger bibliotekschef Søren Mørk Petersen.

Bibliotek i børnehøjde
Børneafdelingen er besat af en børnehave. Børnene er klædt i forskellige former for udklædningstøj, og de er i godt og højlydt humør. Nogen tumler barstrømpede rundt på møblerne. Andre bladrer i tegneserier og billedbøger eller spiller computerspil.

Børnebiblioteket er blevet lidt af en institution i institutionen, og rigtig mange lokale børnefamilier bruger det inspirerende lokale som et naturligt stoppested i hverdagen. Der er også mange turister med børn, der finder frem til børnebiblioteket.

Børnebiblioteket er et af de bedste i landet og et af vores store trækplastre.

- Det animerer virkelig til leg, men er også en slags pusterum for forældrene, hvor de kan lade børnene slå sig løse uden at skulle have pungen op af lommen. Samtidig er det også et sted, hvor vi har tænkt stedets historie ind i lokalet. Væggene er beklædt med billeder af alle de skibe, der er blevet bygget på det gamle skibsværft, og vores maskot, Bamse Hansen er gammel værftsarbejder, fortæller Søren Mørk Petersen.

 

Indsigt og udsigt
Fra børnebiblioteket går turen op ad de gamle værftstrapper. Først til fiktionsetagen på anden sal og til sidst faktaetagen øverst oppe. Her er der den dybe stilhed og plads til fordybelse, der hører til en klassisk faktasektion. Men for enden af læseafdelingen gemmer biblioteket på sin helt store juvel.

Heroppefra, skudt nogle meter ud fra den gamle værftsbygning, åbnebarer der sig en af Helsingørs absolut bedste udsigter. Fra de store panoramavinduer er der frit udsyn ud over hele Kulturhavn Kronborg og en del af Helsingørs gamle bydel.

Lad blikket vandre: til højre kan man titte over til kirketårnene på domkirken og Sct. Mariæ kirke, ligeud strækker Kongekajen sig ud mod stationen og færgelejet, hvor færgerne til Sverige pendulerer frem og tilbage. På værftspladsen under udsigtspunktet skuer den havfruelignende stålskulptur HAN ud over Øresund. Og til venstre troner Kronborg med det prisvindende M/S Museet for Søfart som undergrund. Som Søren Mørk Hansen konstaterer:

Vi plejer altid at sige, at det er den flotteste avislæsesal, der findes i verden

Litteraturens hus
De storslåede udsigter og børnebiblioteket er to af de store magneter for Biblioteket Kulturværftet. Men omgivelserne og børnevenligheden får ikke lov til at fjerne fokus fra bibliotekets overordnede mål, forsikrer bibliotekschef Søren Mørk Petersen:

- Litteraturen er vores primære produkt, og det er det, vi først og fremmest promoverer os på. Vi har for eksempel en ambition om, at vi inden for fire år kommer til at huse nordens vigtigste litteraturfestival.

Ambitionerne rækker længere end at servere bøger for folket:

- Vi tager den klassiske dannelse et skridt videre og engagere folk. Både ved at skabe møder over litteraturen, men også ved at få folk til at tage aktivt medborgerskab. Derfor arbejder vi også meget med frivillige, fordi frivilligt arbejde er en rigtig smuk måde at vise medborgerskab på.

Tilbage i receptionen er børnehaveklassen, der før foldede sig fuldt ud i børneafdelingen, nu på vej videre. De trækker en lydmur af begejstring med sig ud gennem sluserne. Da sidste barn har forladt receptionen, sænker roen sig over den gamle værftsbygning for en stund. Det varer nok ikke længe før næste hold besøgende er på vej.