Børn tager på kulturrejse med flyvende kuffert

Syv børnehaveklasser fra Borupgårdskolen, Skolen ved Gurrevej og Nordvestskolen har netop modtaget en flyvende kuffert med masser af kultur i.

Det var nogle glade børn, som tirsdag den 24. november modtog en tidlig julegave på Kulturværftet. Gaven, en flyvende kuffert, var pakket med bøger og film – og over de kommende to år vil børnene og deres forældre få fem kulturelle oplevelser i lokalområdet oven i.

- Rejsen vil give børnene et anderledes møde med billedkunst, litteratur, musik, drama og kulturarv i Helsingør, forklarer projektleder Stine Lindhardt fra Biblioteket, Kulturværftet.

- Tanken er at nytænke mulighederne for, at børn og deres familier møder det lokale kulturliv. Samtidig giver projektet nye modeller for at inddrage kulturoplevelser i den understøttende undervisning, som er en del af skolereformen.

Helsingør er en af ti kommuner

Børnene var tydeligt stolte af deres kufferter, da de drog af sted fra Kulturværftet med dem. Meningen er, at de skal læse bøgerne og se filmene i kufferten, både i skolen og hjemme med deres forældre.

Helsingør Kommune har ansøgt Kulturstyrelsen om deltagelse i projektet Kulturkufferten og er én af ti kommuner i hele landet, som har fået tildelt kufferter.

- Jeg glæder mig meget over, at Helsingørs skolebørn får mulighed for at være en del af dette fantastiske projekt, siger Henrik Møller, som er formand for Kultur- og Turismeudvalget.

Det var Henrik Møller, der fortalte børnene, at de var de heldige vindere af kulturrejsen, og han var med, da børnene drog afsted med deres flyvende kufferter fra Kulturværftet.

- Det er dejligt, at vores børn bliver præsenteret for nogle af de rigtig mange kulturtilbud, vi har i vores kommune. Og vi håber at kunne samle nogle erfaringer om kulturoplevelser som en del af den understøttende undervisning, der kan komme alle skolebørn i Helsingør Kommune til gode, siger Henrik Møller.

Fem lokale kulturoplevelser

Undervejs i det to år lange forløb med Kulturkufferten bliver børnehaveklassebørnene præsenteret for fem lokale kulturoplevelser. Det er:

  • Fisk i februar 2016: Billedskolen og Øresundsakvariet står for at føle, smage og male fisk.
  • Læs højt – læs lavt, maj 2016: Biblioteket og boligområderne Vapnagaard og Nøjsomhed sætter højtlæsning i spil.
  • Musik og mekanik, november 2016: Musikskolen og Teknisk Museum bygger og spiller med børn.
  • Teaterleg og museer, februar 2017: Helsingør Kommunes Museer og Helsingør Teater kombinerer nyt stof.
  • Schy… maj 2017: Den sidste kulturoplevelse er stadig en hemmelighed.

Fakta

Bag projektet står otte kulturinstitutioner i Helsingør, Børnekulturkonsulenten, Uddannelseshuset, de boligsociale medarbejdere ved Vapnagård og Nøjsomhed samt de syv klassers pædagoger og lærere fra Borupgårdskolen, Skolen ved Gurrevej og Nordvestskolen.
Kulturinstitutionerne omfatter: Billedskolen, Helsingør Musikskole, Helsingør Teater, Helsingør Kommunes Biblioteker, Helsingør Kommunes Museer, Teknisk Museum og Øresundsakvariet.

Læs mere om Kulturkufferten