Et lettere liv kom godt fra start

Omkring 60 mennesker var samlet på Comwell i Snekkersten til kick-off på initiativet Et lettere liv.

Hvad er den største udfordring, når man skal hjælpe børn og unge til et lettere liv?

At det er svært at stå alene med overvægt? At overvægt handler om andet end kalorier og træning? At tænke hele familien med ind i indsatsen? Eller måske de voksnes berøringsangst, når det gælder om at se problemet i øjnene?

De spørgsmål arbejdede omkring 60 repræsentanter for erhvervsliv, foreningsliv og Helsingør Kommune med, da de i går var samlet til kick-off på initiativet Et lettere liv.

Komplekse problemstillinger

Udgangspunktet for Et lettere liv er, at overvægtige børn og unge tit kæmper med en række meget komplekse problemstillinger. De mistrives oftere end normalvægtige børn – og det er sjældent overvægten, som har hele skylden.

Det vil Helsingør Kommune, Socialt Udviklingscenter og Helsefonden gøre noget ved med en indsats, der bygger på metoden collective impact. Metoden, som man har haft stor succes med i USA og Canada, bygger på, at mange forskellige aktører går sammen. På den måde forsøger man at sikre, at man kommer hele vejen rundt om problemstillingen.

Den Skaldede Kok

Blandt de repræsentanter for erhvervslivet, som var til stede på Comwell i går, var Merete og Carsten Olsen, ejere af firmaet Den Skaldede Kok.
De kan sagtens se sig selv yde en indsats for overvægtige børn og unge.

- Vi vil gerne give noget videre, både fagligt og menneskeligt. Når det gælder madlavning, behøver det hverken være svært eller dyrt at lave sund mad. Vi kan give folk noget basisviden og teknik. Samtidig er vi gode til at give omsorg, siger Merete Olsen.

Carsten Olsen supplerer: 
- Vi har en god portion livserfaring og har arbejdet en del med unge, som har lidt svært ved livet. Det er rart, hvis vi kan give dem blod på tanden til at gå ind til en ny virkelighed.

Et meget vigtigt arbejde

Direktør Marianne Hoff Andersen fra Helsingør Kommune, som har ansvaret for børn og unge, siger:

- Vi er stolte af og glade for, at så mange gerne vil hjælpe os med at forsøge at gøre livet lettere for børn og unge med overvægt. Det er et meget vigtigt arbejde, vi for alvor sætter i gang i dag. For alle børn skal have mulighed for at trives og være en del af fællesskabet.

Fakta:

Antallet af unge i Helsingør Kommune, som er overvægtige, når de forlader udskolingen, er stigende. I skoleåret 2014/2015 var 16,9 procent af eleverne overvægtige, mod 15,2 procent i 2013/2014 og 13,4 procent i skoleåret 2012/13.

Børn og unge med overvægt har:

  • Større risiko for at blive mobbet end andre børn. De døjer ofte med lavt selvværd og social isolation, som tages med ind i voksenlivet
  • Markant flere sygedage, pjækker oftere og er mindre glade for at gå i skole sammenlignet med de under- og normalvægtige børn
  • Stor risiko for helbredsmæssige konsekvenser som hjertekarsygdomme og diabetes senere i livet
  • Hvis du vil vide mere: Skriv på etlettereliv@helsingor.dk

    FIND ET LETTERE LIV PÅ FACEBOOK