Her er højt til loftet og plads til alle børn

Strand, skov, kyst, havn og masser af grønt – i Helsingør Kommune er der noget for enhver smag, når man skal vælge dagtilbud til sit barn.

Et af stederne med højt til loftet er Vuggestuen og Børnehaven Nyrup i Kvistgård.

Eva Meyer har arbejdet i Vuggestuen og Børnehaven Nyrup siden 1994 og været leder siden 1997:

- Det er længe, men man er jo et sted, hvor det er godt at være, og jeg får en masse udfordringer i arbejdet i forhold til både institutionen og på kommunalt plan. Så jeg søger ikke væk, og det er ikke for at være popsmart i forhold til Helsingør kommune, men sådan er det, svarer Eva Meyer prompte, da hun bliver interviewet en tirsdag eftermiddag mens de sidste børn er ved at blive hentet på Kongevejen 280 i Kvistgård, et kvarters kørsel fra Helsingør centrum.

Helsingør satser på børnene

Helsingør er blandt de kommuner, der bruger flest penge pr. barn i daginstitutionerne. Netto driftsudgiften pr. indskrevet barn er 90.735 kr. om året i Helsingør, mens landsgennemsnittet ligger på 83.761 kr.

Det kan mærkes i en institution som Nyrup: Her kan vuggestue- og børnehavebørn boltre sig på fodboldbanen, i klatreslottet, i vandkanalerne, i deres helt eget Planetarium og på de grønne områder – og så kan de lære at køre på tohjulet cykel i en skolegård. Inden for er der både gymnastiksal, musikrum og atelier.

Vi udvikler livsduelige børn

På spørgsmålet om, hvad institutionens kerneopgaver er, svarer Eva Meyer:
- Man kan sige, at hele Helsingør Kommune er vores kerneopgave, forstået på den måde, at vi skal udvikle børn til at være livsduelige børn. Det er det fælles afsæt, vi arbejder med i kommunens dagtilbud.

- Herude har vi særligt fokus på teater, drama, billedkunst, musik og bevægelse. Det er nogle af de ting, vi arbejder meget struktureret og organiseret med, så børnene arbejder med et emne tre måneder ad gangen, så de virkelig får lov til at fordybe sig. Og det er selvfølgelig igennem leg, men også ved at de får noget læring og udfordring, forklarer Eva Meyer og fortsætter:

- Der er ting, der er oplagte at gøre indenfor, men der er jo ikke noget, man ikke kan rykke ud og gøre udenfor. Du kan jo sagtens lave drama, teaterlege og bevægelseslege udenfor, og det gør vi også i høj grad, fordi vi har mulighed for det.

I regn, sne og hagl

I Kvistgård er børnene udenfor omtrent halvdelen af dagen, i al slags vejr, året rundt:

- Det er lige meget, om det regner, sner eller hagler, så skal børnene ud hver evigt eneste dag. Og det er, fordi man leger og oplever på en anden måde, når man er udenfor.

- En anden ting er, at børnene er i deres aldersgrupper hver dag fra 10 til 12, og det er også vigtigt at lege med de andre aldersgrupper – se, hvordan de større leger, eller tage hensyn til de små. Og det er uderummet virkelig, virkelig godt til. Der er samtidig nogle andre bevægelsesmuligheder udenfor, og børnene kan eksperimentere med at lege med elementerne, med mudder, grene og så videre, siger Eva Meyer.


Bliver ikke pakket i kasser

Og ude i naturen er der ingen vægge, der binder. Der er højt til loftet, og alle sanser bliver stimuleret, når børnene lærer elementerne at kende. Men gider børn overhovedet være så meget udenfor?

- De er glade for det. Det mærker vi ved, at de spørger efter det – de børn, der kommer tidligt om morgenen, de begynder at spørge efter, hvornår de må komme ud. Og det er selvfølgelig, fordi de er vant til at være ude og kender de muligheder, der er ved at lege udenfor. Og der er bare nogle børn, der trives rigtig godt ved, at der er højt til loftet og ikke at blive pakket ind i små kasser. Der er også børn, der ikke gør det, og har behov for at starte dagen indenfor. Og dem skal vi også tage hensyn til, siger Eva Meyer.

Omfavner forskellighed

Der skal nemlig være noget for enhver smag. Og det har Helsingør Kommunes dagtilbud heldigvis også:
- Institutionerne i Helsingør Kommune er meget forskellige, så du kan vælge lige præcis den institution, der passer til DIT barn og til DIN familie. Og det synes jeg er noget unikt, vi har. Forstået på den måde, at hvert dagtilbud får lov til at have hver sin helt egen profil, slutter Eva Meyer med.

Læs mere om Helsingør Kommunes dagtilbud