Mobiltelefonen koster liv i trafikken

Helsingør Kommunes Trafiksikkerhedsråd sætter sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gang i en kampagne, der skal minde bilisterne om rent faktisk at køre bil, når de kører bil.

I de kommende uger vil bilisterne i Helsingør Kommune blive mindet om at lægge mobilen væk, når de sætter sig bag rattet. Det er især mobiltelefonen, der i stigende grad tager opmærksomheden fra bilisterne, der burde havde deres øjne på vejen.

- Mobiltelefoner er den hyppigste opmærksomhedsrøver i trafikken. Det er et fortsat problem, og det er ikke kun lokalt i Helsingør Kommune. Det er ulovligt at benytte håndholdt mobiltelefon under kørslen, og det er fordi, at det er livsfarligt for både dig selv og dine medtrafikanter. Hvis du ser en bilist slingre kraftigt eller køre meget langsomt, så kan det være et tegn på, at vedkommende ikke har opmærksomheden på vejen, men nok nærmere på mobilens skærm. Så hold afstand. Husk at køre bil, når du kører bil, og nyd at du hverken kan eller skal koncentrere dig om mobiltelefonen for en stund, siger Per Lundbæk Nielsen der er politikommissær i Nordsjællands Politi.

Mobil som papirpose over hovedet

Kampagnen startede mandag den 14. september, hvor Politiet og Helsingør Kommunes Trafiksikkerhedsråd delte papirsposer ud med kampagnemateriale. Det skal gøre bilisterne opmærksomme på, at når de kører bil, skal de køre bil og ikke rode med GPS, lede efter ting i handskerummet, tjekke sms, mails eller nyheder på mobilen. Det svarer til at køre bil med en papirspose over hovedet.

- Nogle af de ting, vi laver bag rattet, kan have store konsekvenser. Vi skal have flere til at koncentrere sig om at køre bil og flere passagerer til at blande sig, hvis chaufføren er uopmærksom i trafikken, siger Johannes Hecht-Nielsen, der er formand for Helsingør Kommunes Trafiksikkerhedsråd

På parkeringspladser og på alle daginstitutioner og biblioteker vil Helsingørs borgere møde plakater med teksten: Kør bil, når du kører bil. Formålet er at få flere af os til at koncentrere os om kørslen, når vi først sætter bilen i gear og træder på speederen, da der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

FAKTA:

  • Hvert år rammes omkring 3300 personer af trafikulykker.
  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje trafikulykke.

Hvor langt kører du på en sms?
Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og lige kigger på din mobil i blot fire sekunder, så har du bevæget dig 89 meter uden at have øjnene på vejen. Det betyder, at du nemt kan overse en bil, cyklist, gående eller ikke opdager, at du er ved at køre i grøften eller frontalt ind i andre.

Som en del af kampagnen ”Kør bil, når du kører bil” tilbyder kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension en test, hvor man kan tjekke, hvor langt man kører, mens man skriver en sms. Testen finder man på www.sikkertrafik.dk/kørbil

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside www.sikkertrafik.dk/kørbil kan man se den nye kampagnefilm, hvor en uopmærksom bilist kommer galt af sted i trafikken. Filmen vil i de kommende uger blive vist på flere landsdækkende tv-kanaler som opbakning til kommunernes kampagne.

Gode råd

  • Indstil din GPS, find musikken, skru låget af vandflasken og tag solbrillerne frem inden du kører
  • Sørg for, at børnene er beskæftiget
  • Sluk telefonen, hvis du ikke kan lade være med at blive distraheret af den
  • Hold ind til siden hvis børnene på bagsædet er urolige og kræver meget af din opmærksomhed. 
  • Lad være med at rode efter ting, du taber. Find dem, når du kommer frem. 
  • Brug aldrig håndholdt mobiltelefon mens du kører
  • Hold ind til siden, hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed. 
  • Drop sms, sociale medier, mails etc. på mobilen, mens du kører.