Det er vigtigt, at du undersøger reglerne, inden du starter byggeriet. Det er ofte en god ide at kontakte en byggerådgiver, når du planlægger dit byggeri. Det er nemlig dit ansvar, at reglerne overholdes. Vi anbefaler også, at du booker en byggesagsbehandler til en forhåndsdialog.
Det kan være svært at gennemskue hele processen. Derfor har vi udarbejdet en brochure som kan give dig et bedre overblik.
Brochure: Kom godt i gang med dit byggeprojekt
Når du er klar til at ansøge om byggetilladelse, skal du sende dit projekt til os gennem ansøgningsportalen Byg og Miljø.
Send din ansøgning via Byg og Miljø
Tal med din nabo
Et nyt byggeri kan virke voldsomt på omgivelserne. Derfor anbefaler vi, at du tidligt i processen taler med dine naboer om dine byggeplaner. Det fremmer det gode naboskab.
Har du et hurtigt spørgsmål?
Du kan ringe til vores byggesagsbehandlervagt på tlf: 49 28 25 79 i tidsrummet:
Mandag: 10-14
Tirsdag: 10-14
Onsdag: Lukket
Torsdag: 10-14
Fredag: 10-12
Der er tre grupper af regler for byggeri
Man kan firkantet sige, at al byggeri i Danmark er underlagt tre grupper af regler.
- De landsdækkende regler.
Byggeloven og Bygningsreglementet. Bygningsreglementet er typisk det regelsæt, man bruger mest i byggeprojekter. Se i Bygningsreglement 2018, om dit byggeri overholder kravene. - De lokale regler.
Dette er regler, som typisk gælder for et begrænset område i kommunen fx en lokalplan, byggelinjer og beskyttelseszoner, beskyttet natur eller lignende. Hvis de lokale regler ikke stemmer overens med de landsdækkende regler, er det typisk de lokale regler, som gælder.
- De private eller offentlige servitutter/deklarationer.
Dette er ofte begrænset til få grunde og matrikler. Du skal søge på tinglysningen for, at se hvad der gælder for din ejendom. Dem der "bestemmer" i en servitut/deklaration, er de påtaleberettiget. De står oftest nævnt til sidst i servitutten/deklarationen.
Er min ejendom omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt?
Du finder oplysningerne på Helsingørkortet eller ved at henvende dig til Center for By, Land og Vand.
I det digitale kort skal du søge din adresse frem og aktivere de forskellige "lag" i venstremenuen.
På Helsingørkortet finder du vejledning til søgning og øvrige funktioner.
Har alle ejere af ejendommen underskrevet ansøgningsskemaet?
Det er vigtigt, at samtlige ejere underskriver ansøgningen, eller at I vedlægger en fuldmagt.
Skal der tegnes en byggeskadeforsikring?
Se Byggelovens § 25 A eller ring til Center for By, Land og Vand, hvis du er i tvivl.
Er der tinglyste dokumenter på min ejendom?
Du finder oplysningerne i ejendommens tingbog på www.tinglysning.dk
Byggesagsgebyrer
Helsingør Kommune opkræver ikke gebyr for byggesagsbehandling. Beslutningen er en del af kommunens ønske om at give borgerne, virksomhederne og de professionelle rådgivere en enkel og gennemskuelig service i byggesagsbehandlingen.
Hvordan skal huset opvarmes?
Du skal ved ansøgningen oplyse, hvordan dit hus opvarmes fx fjernvarme, naturgas, oliefyr, jordvarmeanlæg, varmepumpe og lignende.
Før du går i gang med din garage, carport, udhus og terrasseoverdækning
Skal du bygge en garage, carport, udhus eller terrasseoverdækning, skal du i de fleste tilfælde ansøge om det - der er dog visse undtagelser. Du skal dog altid oplyse om bygningen, så kommunen kan registrere den i BBR.
Man skal altid søge, hvis det samlede areal af småbygninger (fx garager, carporte, overdækninger og udhuse m.m.) overstiger 50 m². Det vil sige det samlede areal af samtlige småbygninger på din grund.
Er der offentligt kloakeret eller skal jeg søge om nedsivningstilladelse?
Hvis du skal udføre ny kloak, skal du undersøge, om der er kloakeret i området. Er dette ikke tilfældet, skal spildevand afledes på anden vis (fx ved nedsivning).
Hvilken del af kommuneplanen er min ejendom omfattet af?
Den gældende kommuneplan er fra 2019.
Du finder også et digitalt kort, hvor du kan søge din adresse frem og se hvordan din ejendom er omfattet af kommuneplanen.