Reparation og udskiftning af vinduer

Læs om regler og retningslinjer ved reparation og udskiftning af vinduer.

Retningslinjer for administration

Skal udføres i træ, og den yderste ramme skal udføres med kitfals, hjørnebåndshængsler og enkelt lag plant klart glas i den yderste ramme. De inderste rammer kan udføres som koblede eller forsatsrammer med enkelt glas eller termoglas.

Vinduer og hængsler skal males med fulddækkende maling. Er en udskiftning nødvendig, skal opdelingen og profilerne på vinduet være identisk med det oprindelige vindue, forudsat det er et vindue der historisk hører til ejendommen og er velproportioneret.

Begrundelse

Vinduer i en ældre ejendom er et flot eksempel på en konstruktion der bygger på en tradition og håndværksmæssig erfaring. Den smukke udformning, der ofte findes af karmprofiler, lodposte, rammer og sprosser giver en mild overgang mellem lys og skygge i vinduet, og at lyset reflekteres langt bedre end vinduer uden profiler.

Har man først oplevet dette, forstår man hvilke værdier, de gamle vinduer har og hvorfor de skal fastholdes. Anvendelsen af kitfals betyder at karm, rammer og glas næsten bliver en flade modsat glaslister, der får glasset til at ligge dybere i vinduet og give en skygge, der får facaderne til at se dystre ud.

Hjørnebeslagene holder sammen på rammerne og er desuden en flot udsmykning. Med vinduer, der har enkelt lag glas i den yderste ramme og en inderramme med termorude, får man en god isolering også imod støj.

 Center for By, Land og Vand

Prøvestensvej 52
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: blv@helsingor.dk