Skal 30.000 kroner grænsen for opgaver, der skal via leverandørsystemet, hæves?

Det nuværende niveau på 30.ooo kr. er et kompromis og en afvejning mellem dels et praktisk hensyn og ønsket om at sikre gennemsigtighed.

Det nuværende niveau på 30.ooo kr. er et kompromis og en afvejning mellem dels et praktisk hensyn for hurtig udførelse af en opgave - og dels ønsket om at sikre gennemsigtighed omkring, hvem der udfører opgaver for kommunen.

Opgaver under 30.000 kroner tildeles uden at blive udbudt via leverandørlistesystemet. Der er med andre ord ikke mulighed for at se hvilke leverandører, der vinder disse opgaver. Dette har dog god fornuft, idet opgaver i denne prisklasse ofte omhandler problemer, der kræver en hurtig løsning, som ex. ruder, der skal skiftes, eller vandrør, der er sprunget. Det er  praktisk for projektlederen, som sidder med opgaven, da den kan tildeles direkte uden konkurrence i COMDIA og således udføres med kort frist.

Omvendt ønskes der fra alle sider gennemsigtighed. Hvis 30.000 kr. grænsen rykkes op til ex. 50.000 kr., så vil der alt andet lige være mange flere opgaver, som vil blive tildelt udenom leverandørlistesystemet – og dermed uden mulighed for konkurrence og gennemsigtighed.  

Der kan argumenteres for, at grænsen rykkes op og ned – og spørgsmålet om, hvor niveauet skal lægges, vil indgå i den kommende evaluering af COMDIA systemet, som skal gennemføres i starten af 2018.