Avanceret chatbot hjælper med byggetilladelsen

Helsingør Kommune har udviklet en af landets mest avancerede kommunale chatbots, der skal tage den første dialog om byggetilladelser.

Når du fremover skal bygge carport eller udbygge huset, så kan du nu hente ekstra hjælp på kommunens hjemmeside, der ud over beskrivelser og blanketter nu også kan svare på dine spørgsmål om privat byggeri på få sekunder – døgnet rundt.

Den nye chatbot – kaldet HelsingørBot - er gennem flere måneder blevet trænet i at svare på spørgsmål inden for byggetilladelser og byggeprocent. Derudover kan den henvise til Ejendomsarkivet og hente information fra Byggeregistret (BBR), WebGIS og Danmark Adresser, hvor det er relevant.

Kort fortalt hjælper den nye chatbot med alt det, du selv som borger skal gøre, inden du ansøger om byggetilladelsen. Oplæringen af HelsingørBot er ikke slut endnu. Det er først når HelsingørBot kommer i kontakt med borgerne, at den rigtig kan blive oplært og få spørgsmål, som kan kvalificere de svar, den giver.

- Med den nye HelsingørBot er det vores ambition, at både borgerne og kommunens byggesagsbehandlere på sigt kan spare tid. Du kan sidde hjemme og blive guidet uden ventetid - og når ansøgningen til at bygge efterfølgende er udfyldt korrekt, så kan kommunens byggesagsbehandlere hurtigt give de sidste tilladelser i stedet for at bruge tid på at besvare generelle spørgsmål, siger Christian Holm Donatzky, formand for By-, Plan- og Miljøudvalget.

Forstår sammenhænge

HelsingørBot har en indbygget grad af kunstig intelligens og dansk sprogforståelse, hvilket betyder, at den forstår sammenhænge mellem ord og derfor ikke lader sig distrahere af, at der optræder stave- og slåfejl.

- Chatbots er stadig ny teknologi for kommuner, så vi skal løbende evaluere, om de hjælper borgere og skaber de gevinster, som vi forventer. Vi har allerede nu planer om at udvide HelsingørBot med nye funktionaliteter og på sigt andre ydelsesområder, hvor en chatbot vil kunne skabe mere værdi og frigive ressourcer til andre kerneopgaver, siger Henrik Møller, fungerende borgmester i Helsingør Kommune.

 Find chatbotten her