Erhvervslivet bakker op om Sundtoldsmarkedet

En del lokale forretninger har boder på Sundtoldsmarkedet i Helsingør på lørdag den 18. august – og endnu flere har sponsoreret.

Tibberup Høkeren, Slagter Jensen, Chaplin Sweets og Backe Vin er blandt de lokale handlende, som lørdag den 18. august har en bod på Havnepladsen eller Kongekajen. Iført klædedragter fra Sundtoldens tid er de klar til at tage imod de mange besøgende til det gammeldags marked fra 1800-tallet.

- For os er det en stor oplevelse at være med på Sundtoldsmarkedet, siger slagtermester Ole Jensen fra Slagter Jensen i Helsingør:

- Vi lever os meget ind i det og tager røgede og saltede varer med, som man havde på Sundtoldens tid. Vi har også en gammeldags pølsestopper med og opbevarer maden i gammeldags lerkrukker i stedet for foliebakker. Vi pakker ind i brunt papir, ikke plasticposer, og tager hverken imod dankort eller MobilePay, fortæller Ole Jensen.

Han har stor ros til arrangementet og de mange frivillige, som bidrager. Ikke mindst sypigerne som sørger for formfuldendte dragter fra Sundtoldens tid.

- Markedet er enestående og fantastisk, og vi bakker meget gerne op om det. Det er et stort arbejde at forberede, men rigtig skægt at være med til, siger Ole Jensen.

Glad for opbakningen

Museumsinspektør Maibritt Bager fra Helsingør Kommunes Museer, som står bag Sundtoldsmarkedet, er glad for opbakningen fra det lokale erhvervsliv og de mange lokale – og andre – sponsorer.

- Vi er glade og stolte over, at byens erhvervsliv bakker op om Sundtoldsmarkedet, siger hun.

Der er både de erhvervsdrivende, som har boder på markedet, hvor de sælger kød, bolsjer og lignende. Og så er der nogle, som har udviklet særlige varer til madboderne, fx en sundtoldspølse fra Slagter Baagø – og som noget nyt i år, en særlig mørk øl fra Gurre Bryghus.

- Vi vil rigtig gerne samarbejde endnu mere med det lokale erhvervsliv, for der er rigtig mange gode synergier mellem kommunens museer og byens handlende. Så har man en god idé til et samarbejde, kan man altid henvende sig, slutter Maibritt Bager.

• Sundtoldsmarkedet finder sted lørdag den 18. august mellem kl. 10 og 16 på Havnepladsen i Helsingør.

• Sundtoldsmarkedet er en årligt tilbagevendende begivenhed i Helsingør. Markedet levendegør byens store fortælling om handel og kulturmøder i Sundtoldstiden (1426-1857) og retter fokus mod den centrale betydning, som Øresundstolden har haft for både Helsingør som by og for Danmark som land.

• Den historiske ramme omkring Sundtoldsmarkedet er afgrænset til begyndelsen af 1800-tallet, en periode hvor sundtolden stadig var afgørende for livet og selvforståelsen i Helsingør.

Læs mere om Sundtoldsmarkedet