Rapport: Der er behov for en hotel- og serviceuddannelse i Helsingør

Ny rapport viser, at der i Helsingør Kommune er et stort behov for en uddannelse med fokus på hospitality.

 

Videregående turismeuddannelser er ude af trit med efterspørgslen. Den konklusion drager Dansk Erhverv. Turistbranchen melder nemlig om mangel på hænder – samtidig med at der er relativt høj arbejdsløshed blandt kandidater fra de videregående uddannelser inden for turisme.

På den baggrund mener Dansk Erhverv, at der skal ses på, hvilke turisme-uddannelser der udbydes. Branchen sukker nemlig efter faglærte tjenere, kokke, receptionister osv.

Dansk Erhvervs ønsker ligger rigtig godt i tråd med lokale tiltag. Byrådet har nemlig tidligere på året bedt rådgivningsfirmaet Asnæs & Vangstrup - videncenter for hospitality om at undersøge potentialet for en Nordisk Hotel- og Serviceskole i Helsingør.

Massivt behov

I firmaets rapport er konklusionen klar: Behovet for en undervisningsinstitution med fokus på hospitality er massiv på både kort og lang sigt. Der er 100 pct. opbakning til projektet fra områdets virksomheder, som vil støtte og understøtte institutionen med tilførsel af studerende, praktikpladser og undervisere.

- For mig at se er det helt afgørende for hoteller, museer og butikker i Helsingør, at vi får en uddannelse, der kan sikre kvalificerede og kompetente medarbejdere inden for hospitality, siger Ken Torpe Christoffersen, som er bestyrelsesformand på Strand- og Badehotel Marienlyst:

- Helsingør er godt på vej til at blive en kultur- og turismeby, og hvis byen skal blive ved med at udvikle sig, kræver det veluddannede unge mennesker, som bringer nye ideer med sig. Samtidig kan vi håbe på, at de unge elever får lyst til at bosætte sig i byen, for her er masser af arbejde inden for hotel- og turismebranchen.

Ken Torpe Christoffersen nævner som eksempel, at Helsingør har en række store konferencehoteller, Marienlyst, Comwell Borupgård og Konventum plus Hotel Bretagne i Hornbæk og Havreholm Slot.

Som rapporten siger: En undervisningsinstitution med fokus på hospitality kan udgøre en unik positionering for byen, som kan bidrage til at løfte uddannelsesniveauet, fastholde byens unge samt bistå kommunens virksomheder.

Turisme-antal slår rekord

Blandt dem, som er interviewet til Asnæs & Vangstrup - videncenter for hospitality’ rapport, er Kasper Heebøll Harboe og hans kone Anne, indehavere af Hotel Bretagne i Hornbæk.

- Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov for en lokal uddannelse. Vi mangler virkelig kvalificeret arbejdskraft, og pt. er den nærmeste tjeneruddannelse i København og nærmeste kokkeuddannelse i Hillerød. Ikke mindst fra København er der meget langt til Hornbæk, og vi har svært ved at trække elever op til os, siger Kasper Heebøll Harboe.

Han peger, ligesom Ken Torpe Christoffersen, på, at der er rigtig mange hoteller og konferencesteder i Helsingør, som kan tage eleverne i praktik og senere ansætte dem.

- Branchen skriger på arbejdskraft, og der er nærmest jobgaranti. Og der er ingen tvivl om, at Helsingør skal leve af turisme i fremtiden, siger Kasper Heebøll Harboe.

Antallet af turister, der besøger Helsingør, stiger fra år til år, og alt tyder på, at 2018 kommer til at slå rekorden endnu engang.

Politikerne i Helsingør Byråd er orienteret om rapporten og er nu gået i dialog med Erhvervsskolen Nordsjælland om et eventuelt hospitality-spor på HHX i Helsingør.

Fakta:

I rapporten definerer Asnæs & Vangnæs hospitality-branchen som dækkende:

  • Hotel & Restaurant (kok, bager/konditor, tjener, receptionist og housekeeping)
  • Konference & Event

Se hele Dansk Erhvervs indlæg

Læs hele Asnæs & Vangstrup - videncenter for hospitality’ rapport