Turister skaber værdi for Nordsjælland

I Nordsjælland har turismen som erhverv større betydning for destinationen end i Region Hovedstaden og landet som helhed.

I Nordsjælland står turismeomsætningen for 3,4 procent af destinationens samlede udbud af varer og tjenester i modsætning til regionens og resten af landets andel på 2,1 procent. 

Turismen i Kongernes Nordsjælland omsætter for 5 mia. kr., skaber 6153 job og skatteindtægter for 2 mia. kr., viser VisitDenmarks netop udsendte rapport om 'Turismens økonomiske betydning i Kongernes Nordsjælland'.

Her er turisternes forbrug steget med 138 mio. kr. eller det, der svarer til 2,8 procent. Pengene kommer primært fra danske turister. Omkring to tredjedele af turismeforbruget i Nordsjælland er genereret af danskere. Derudover tegner danske turister sig for 69 procent af de kommercielle overnatninger på destinationen.

Udlændinge lægger flest penge i detailhandlen

- Turisternes forbrug har stor betydning for job og værdiskabelse i Kongernes Nordsjælland. Ikke bare for turistbranchen, men også for andre erhverv. Halvdelen af alle de job, der skabes via turismen, er besat af ansatte i detailhandlen og andre brancher. Alt i alt giver det alene en omsætning på knapt 3 mia. kr. Derudover lægger turisterne 41 procent af deres samlede forbrug inden for detailhandlen, hvor især udlændinge lægger penge i detailhandlen, siger Annette Sørensen, direktør i VisitNordsjælland.

Ferieturisterne bidrager med størstedelen af turismeforbruget i Nordsjælland. Her tegner endags-turister på ferie sig for 31 procent af det samlede turismeforbrug, hvor nærheden til København og Sverige fra både danske- og internationale turister er med til fortsat at sikre Nordsjælland vækst. Dernæst følger turister i eget feriehus med en femtedel af det samlede turismeforbrug.

Flere feriehuse burde udlejes

I Nordsjælland er der 26.000 feriehuse, og kun syv procent af dem udlejes til turister. En tredjedel af overnatningerne på destinationen finder sted i lejede feriehuse.

- Vi ved, at de nordsjællandske feriehusejere lejer deres hus ud mindre end feriehusejerne i resten af Danmark. Hvis bare alle feriehusejere benyttede deres hus en weekend mere om året, ville det betyde en meromsætning for turismen på destinationen på ikke mindre end 30 mio. kr. Øget brug af sommerhuset giver mere liv i byerne og bedre eksistensgrundlag for detailhandlen og turismeerhvervet, siger Annette Sørensen.

'Turismens økonomiske betydning' er udarbejdet for VisitNordsjælland af VisitDenmark.

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer