Fem kandidater med i opløbet om Hamlets Talentpris

Til nytårskuren for erhvervslivet overrækker Helsingør Kommune Hamlets Talentpris til en ung iværksætter - her er de fem kandidater, der er med i opløbet.

Ahmad Abed Almahmoud

Virksomhed: Yalla2gether

Ahmad er palæstinenser, 23 år, og kom til Danmark som syrisk flygtning i januar 2015.

I januar 2016 var Ahmad på en idrætshøjskole. Her forbedrede han sit danske sprog, dyrkede en masse sport og fik en større viden om det danske samfund og dansk kultur. Han begyndte at vejlede andre flygtninge på skolen.

I august 2017 besluttede han sig for at starte sin egen mentor-virksomhed Yalla2gether, med det mål at hjælpe flygtninge videre i deres tilværelse. Ahmads firma tilbyder individuelle mentorforløb. Alle forløb er målrettet mod beskæftigelse, hvor Ahmad klæder de nyankomne borgere på med viden om det danske samfund, arbejdsmarked og arbejdskultur, samt lovgivning og andre kulturelle forhold.

I dag udfører Ahmads virksomhed Yalla2gether en række opgaver for Helsingør Kommune og private aktører. I takt med at virksomheden har meget travlt med mentoropgaver, overvejer Ahmad nu at ansætte ekstra hænder for at ikke at skulle sige nej til nye opgaver. Fra januar til december 2018 havde Yalla2gether en omsætning på 520.000 kr., og i 2019 er målsætningen at øge omsætningen endnu mere.

Marta Julia Kulikowska

Virksomhed: Equi-Physiq Hestefysioterapi

Marta Julia Kulikowska er 29 år og ejer af virksomheden Equi-Physiq hestefysioterapi, som hun stiftede i 2018.

Med en professionel baggrund som dyreforsker (kandidat i Animal Science, KU) og hestefysioterapeut begyndte Marta at drive egen virksomhed for at udfylde et hul på markedet, da hun indså, at hesteejere meget ofte er efterladt alene, når deres hest bliver skadet, eller når de oplever træningsrelaterede problemer med deres heste (fx stivhed, spænding eller adfærdsmæssige problemer).

Marta hjælper ryttere med at skabe et stærkere bånd med deres hest ved at forstå, hvordan hestekroppen virker.
Derfor er en stor del af Martas virksomhed ikke kun fysisk terapi på heste, men også uddannelse af hesteejere i hestens biomekanik.

Marta har haft en indtjening på ca. 50.000 kr. i 2018. 

Læs mere om Equi-Physiq

Rasmus Olson

Virksomhed: Ronyx Trækirurgi

Rasmus Olson er 22 år og ejer af Natur/Miljøtjenestefirmaet Ronyx Trækirurgi, der blev etableret i april 2018, efter at Rasmus var færdig med uddannelsen som skov- og naturtekniker. Firmaet beskæftiger sig med træfældning, beskæringsopgaver, tilsyn af træer, naturpleje, skulpturskæring med motorsav og gratis kurser: 'Gør-det-selv træfældning og beskæring'.

Rasmus går målrettet efter løsninger, der skåner miljøet og skaber grønne oplevelser. Rasmus vil reducere den nuværende miljøbelastning, der foregår ved brug af benzindrevne redskaber, med op til 80-90 procent ved at udskifte benzindrevne redskaber med el-drevne.

Ud over en miljøvenlig arbejdsgang har Rasmus også en vision om at omdanne de steder, hvor vi færdes i vores hverdag, til idylliske naturoplevelser. Vi skal kombinere by og natur. Grå felter i kommunen skal gøres visuelt attraktive ved at skabe et miljørigtigt træ og planteliv.

Ronyx har både offentlige og private kunder. Forretningen går godt, og Rasmus ser blandt andet frem til at skulle være underleverandør for træpleje i Fredensborg slotspark i 2019.

Læs mere om Ronyx Trækirurgi 

Mads Dam Jensen

Virksomhed: Is'Madsen

Mads Dam Jensen er 16 år og går i 1.g på Københavns Mediegymnasium på Frederiksberg.

Mads fik ideen til sit is-projekt på en sommerferie i Thailand. Han lagde mærke til en ny form for is-servering, der blev praktiseret i de thailandske gadekøkkener. Konceptet hedder fried icecream, og det tiltrak en masse kunder af alle aldre og nationaliteter.
Kort fortalt går teknikken ud på, at Mads på en minus 25 grader kold metalplade er i stand til at fryse en flydende ismasse til faste kugler på under to minutter, mens han tilsætter forskellige ingredienser som jordbær, chokolade eller lakrids og bearbejder massen imens.

Efter en del research fik Mads skaffet de nødvendige penge til at bestille en af de specialfremstillede ismaskiner hjem fra Kina.

I sommeren 2018 åbnede Mads boden Is'Madsen på Værftets Madmarked med hjælp fra Gry Brix, der er daglig driftsleder på madmarkedet.
Planerne for fremtiden er at fortsætte med at udvikle konceptet, nu Mads har fået erfaringer fra i sommer, og til sommer 2019 planlægger Mads at åbne boden Is'Madsen igen.

Se mere om Is'Madsen på Facebook

Carina Helmer Pedersen

Virksomhed: Ohana Helmer IVS

Carina Helmer Pedersen er 29 år og indehaver af virksomheden Ohana Helmer IVS.

Carina og hendes mand fik ideen til virksomheden, da de fik deres datter Maja. Især når de skulle ud af døren, følte Carina sig ofte som et pakæsel. Carina tænkte derfor, at hun måtte have en kæmpe taske klar til at bære det hele, i stedet for en masse små. 

Carina tænkte: Hvad nu hvis den taske var mere end bare en taske, så som et legetæppe, en babynest og mere endnu… Carina har altid været meget kreativ og elsker at finde på nye og anderledes løsninger, og således blev kombitæppet skabt.

Det viste sig hurtigt, at mange var interesseret i kombitæppet, når Carina havde det med ud. Derfor besøgte Carina Iværksætterhuset og besluttede at stifte virksomheden Ohana Helmer IVS i 2017.

Carina har fået godkendt patent, der udstedes til februar 2019. Og Carina har etableret samarbejde med virksomheden Lirum Larum. 

Siden sommeren har salget kørt stille og roligt med et tæppe om ugen pr. bestilling, uden at skulle reklamere. Der arbejdes på at skyde produktionen i gang i starten af 2019.

Se mere om Ohana Helmer på Facebook

Fakta om Hamlets Talentpris

  • Hamlets Talentpris overrækkes til en ung iværksætter. Prisoverrækkelsen sker til nytårskuren for erhvervslivet den 17. januar 2019.
  • Prisen er på 10.000 kr.
  • Vinderen udpeges af et dommerpanel, bestående af Helsingør Kommunes mentorer.
Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer