Gadehimmelen er blevet pyntet

Helsingør Bymidteforum står bag udsmykning af Bjergegade, Stjernegade og Helsingør Bycenter – motiverne er bl.a. inspireret af Tegner.

Hamlet, Ofelia, Herakles og Hydraen og Danserindebrønden. Alle har de inspireret til den gadeudsmykning – citydressing – som netop er blevet hængt op i Bjergegade, Stjernegade og Helsingør Bycenter.

- Vi har ønsket at skabe en utraditionel udsmykning, som vores besøgende kan huske. Når de kommer hjem, skal de gerne sige: Helsingør, det var byen med de fine figurer i gaderne, siger Camilla Lysgaard fra Lulu’s Love.

Hun sidder sammen med Kim Backe fra Backe Vin og repræsentanter fra Helsingør Bycenter og Helsingør Kommune i en citydressing-gruppe under Helsingør Bymidteforum.

- Da vi valgte vores motiver, var det vigtigt for os, at de refererede til al den kultur, man kan opleve i Helsingør. Og hvad virkede mere rigtigt end at kombinere vores historie og kultur med nytænkning? siger Camilla Lysgaard.

En omgang med farvekanonen

Figurerne er inspireret af bl.a. Tegners skulpturer og Erik af Pommern-statuen på Axeltorv – ikke direkte gengivelser. De er udskåret i metal og har fået en ordentlig omgang med farvekanonen.

Den nye udsmykning er et pilotprojekt. Der hang i forvejen ’øjer’ til wirer i Stjernegade og Bjergegade, og derfor er de to gader i første omgang udsmykket. Tanken er, at Hamlet, Ofelia og de andre figurer skal svæve over gaderne i cirka tre måneder.

Og bagefter planlægger citydressing-gruppen at arbejde videre efter samme koncept, fortæller Kim Backe.

- Man kan forestille sig, at vi udsmykker byen i forbindelse med vores store events. For eksempel med cykler i forbindelse med Ironman. Andre anledninger til at citydresse kunne være Sundtoldsmarkedet og Shakespearefestivalen, siger han.

Det er tanken, at der to-tre gange årligt hænges nye motiver op på gadehimmelen.

Borgmester Benedikte Kiær glæder sig over pilotprojektet:

- Arbejdet med at skabe mere liv i bymidten begynder nu at vise konkrete resultater. Jeg er ikke tvivl om, at udsmykningen vil få folk til at søge ud i sidegaderne for at nyde de ophængte skulpturerer og blive klogere på, hvad der gemmer sig. Helsingør har utallige spændende krinkelkroge – det er bare med at få vist dem frem, siger hun.

Fakta:

 • Helsingør Bymidteforum består af repræsentanter for Helsingør Handel, Helsingør Bycenter, Helsingør Kommune, Erhvervs- og Industriforeningen samt Helsingør Dagblad. Citydressing-gruppen er en af flere arbejdsgrupper i Helsingør Bymidteforum.

 • Motiverne på gadehimmelen er forskellige i Bjergegade og Stjernegade.

 • I Bjergegade hænger:
  Hamlet – inspireret af Tegners skulptur foran Helsingør Station
  Ofelia – inspireret af Tegners skulptur foran Helsingør Station
  Tre danserinder – inspireret af Tegners Danserindebrønden i Allégade

 • I Stjernegade hænger:
  Udsnit af Herakles og Hydraen – inspireret af Tegners store skulptur på Nordre Mole
  Erik af Pommern – inspireret af statuen på Axeltorv

  Illustrator på opgaven har været Sille Nöel.
  Idéudvikling af motiver: Camilla Lysgaard.

 

 

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer

Camilla Lysgaard fortæller ved indvielsen af gadeudsmykningen - bl.a. til borgmester Benedikte Kiær.

Citydressing i Bjergegade - inspireret af Tegners Hamlet og Ofelia og danserindebrønden.

Kim Backe og Camilla Lysgaard sidder i citydressing-gruppen under Helsingør Bymidteforum.