Helsingør har succes med at skaffe flygtninge i job

Helsingør er den 7. bedste kommune i Danmark til at skaffe flygtninge i job – efter en bundplacering i 2017.

I sidste uge havde Helsingør Kommune besøg af en delegation på cirka 30 personer fra EU-Kommissionens European Integration Network (EIN). De var her for at høre mere om Helsingør Kommunes succes med at integrere flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet.

Siden 2017 har Helsingør Kommune haft et selvstændigt integrationsteam i jobcentret og et målrettet partnerskab med det lokale erhvervsliv. Det blev etableret på baggrund af målinger, der viste, at kommunen var blandt de dårligste i landet til at få flygtninge og indvandrere i arbejde eller uddannelse. Kun tre procent kom i job eller uddannelse.
Siden er billedet i høj grad vendt, og nu er Helsingør Kommune den 7. bedste i landet til at skaffe flygtninge i job. 58 procent er i enten job eller uddannelse.

Erhvervslivets vigtige rolle

Borgmester Benedikte Kiær holdt åbningstale for EIN-delegationen. Og hun betonede, at det lokale erhvervsliv har spillet en vigtig rolle i arbejdet med at få flygtninge og indvandrere tættere på arbejdsmarkedet.

- Kun gennem et målrettet partnerskab med vores lokale erhvervsliv har det kunnet lade sig gøre at finde job til de mange flygtninge og indvandrere, der stod uden, sagde hun.

Konsulenterne i Team Integration har lyttet til de behov, som det lokale erhvervsliv har for arbejdskraft – og har hjulpet virksomhederne med at navigere i de forskellige former for jobtræning og praktik, som det er muligt at ansætte flygtninge i.

Delegationen besøgte i løbet af dagen også Marienlyst Strandhotel, som har gennemført skræddersyede virksomhedsforløb, som både har opkvalificeret ledige flygtninge – og samtidig har været med til at sikre hotellet kvalificeret arbejdskraft.

Læs om forløb med kombineret sprogundervisning og jobtræning på Marienlyst Strandhotel

Læs om Zahida Mohamed, som er blevet fastansat efter praktik på Marienlyst Strandhotel


Etnisk iværksætteri

Delegationen besøgte også Værftets Madmarked og spiste syriske tapas. Madboden er en udløber af kommunens etniske iværksætterprojekt, hvor iværksætterkonsulent Juan Recinos Jensen gennem de seneste år under overskriften ’Bliv din egen chef’ har kørt en række forløb for borgere med anden etnisk baggrund end dansk.

- Projektet tager udgangspunkt i den iværksættertrang, som flere af vores etniske borgere har, og bruger den som motivation til at blive selvforsøgende. Indsatsen har resulteret i flere små virksomheder i kommunen. Men selv om forløbet tager udgangspunkt i den enkeltes drøm om et liv som iværksætter, handler det i lige så høj grad om, at man tager styringen i sit eget liv og bliver selvforsørgende, forklarede Benedikte Kiær.

Det var integrationsministeriet, som havde udpeget Helsingør som et godt eksempel på en kommune, der har arbejdet med integration og partnerskab mellem det offentlige og private.

På landsplan ligger antallet af flygtninge og indvandrere i job på 42 procent – mod Helsingør Kommunes 58.

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer