Nye muligheder for erhvervslivet med 5G

Der er tændt for 5G-netværket i Helsingør Kommune, og forbrugere og virksomheder inviteres til at deltage i pilotprojekt.

Onsdag den 11. december 2019 tændte TDC NET – ved et arrangementet på Kulturværftet - for 5G-netværket i Helsingør, som dermed er den første by i Danmark med den nye dækning.

5G-pilotprojektet i Helsingør involverer 40 master, hvoraf de fleste er koncentreret i den indre by.

- Pilotprojektet i Helsingør er det største og mest omfattende i Danmark til dato. Vi inviterer borgere og virksomheder i byen til at teste mulighederne på fremtidens mobilnetværk, siger Andreas Pfisterer, som er administrerende direktør i TDC NET.

De ambitiøse kan teste

TDC NET forventer, at internettrafikken i Danmark stiger med 40 procent om året, fordi nye teknologier og tjenester konstant ændrer den måde, vi bruger internettet på - hjemme, på arbejdet og på farten.

Lige nu ser vi måske ikke det store behov for 5G-netværkets hastigheder og kapaciteter. Men om få år vil de understøtte den digitale livsstil – med eksempelvis selvkørende biler og automatiserede processer i mange industrier, forudser TDC NET.

Brian Mikkelsen, som er administrerende direktør i Dansk Erhverv, var med til at trykke på knappen og tænde for 5G-netværket i Helsingør Kommune. Han siger om 5G-netværket:

Det er en stor investering, som vil komme Danmark til gode i de kommende år. Praktisk talt alle vores medlemsvirksomheder arbejder med at skabe bedre oplevelser for deres kunder og øge produktiviteten med digital teknologi. Her bliver det nye netværk et kvantespring ind i fremtiden.

Han fortsætter:

- Allerede nu kan Helsingørs borgere opleve højere hastigheder på deres mobiltelefoner. Det er jo fundamentalt, når vi streamer og surfer på mobilen. For mig er det lige så vigtigt, at virksomheder fra i dag får optimale muligheder for at udvikle 5G-løsninger og teste dem på et 5G-net her i Helsingør.

- Det er vigtigt for Danmark, at vi er på forkant med teknologien, for Dansk Erhvervs analyser og rapporter peger alle sammen i én retning: De mest automatiserede og digitale virksomheder har typisk en væsentligt højere værdiskabelse, end de mindst automatiserede og digitale virksomheder. Og i fremtiden er en stor del af automatisering og digitalisering bundet op på 5G. 

Spændende perspektiver

Borgmester Benedikte Kiær glæder sig også over, at TDC NET har valgt at udrulle det nye 5G-netværk i netop Helsingør:

- For erhvervslivet er det afgørende med gode digitale forbindelser og infrastruktur, hvis man vil vokse og skabe nye arbejdspladser. Derfor rummer 5G spændende perspektiver for Helsingør Kommune og det lokale erhvervsliv, siger hun.

- Med 5G åbner der sig en række helt nye digitale muligheder, som kan skabe nye produkter for forbrugerne og vækst og arbejdspladser for de virksomheder, der forstår at udnytte mulighederne. For 5G har i den grad potentialet til at vende op og ned på den måde vi lever på, og den måde vi driver virksomhed på.

Pilotprojektet er en del af et strategisk partnerskab mellem TDC NET og Ericsson.

FAKTA:

• 5G på mobilnetværket er fremtidens teknologi og ventes indført som standard på de telefoner, som gennemsnitsforbrugerne vil benytte omkring 2023. Men 5G er meget mere end det. I de kommende år vil ny teknologi udfolde sig: Internet of Things, selvkørende biler og automatiserede processer i mange industrier.

• TDC NET åbner nu et stort 5G-pilotprojekt i Helsingør Kommune. Energistyrelsen har givet en midlertidig adgang til frekvensområdet 3,5 GHz, så selskabet i samarbejde med svenske Ericsson kan teste hastigheder på helt op til 1,1 Gbit/s på forbindelserne. Der er opsat nyt 2G, 3G, 4G og 5G udstyr på 40 master rundt omkring i Helsingør Kommune.

• Testen omfatter udvalgte partnere der kommer til at afprøve nye tjenester inden for 5G-teknologien. I samarbejde med udvalgte tjenesteudbydere vil kunder i kommunen kunne afprøve 5G-nettet på mobiltelefoner, bredbånd og TV samt på løsninger for intelligente hjem.

• Udrulningen af 5G begyndte i oktober 2019 på Sjælland, og alle 3.854 master i TDC NET’s mobilnetværk vil blive opgraderet til 5G. Det betyder også en opgradering af det eksisterende 2G-, 3G- og 4G-netværk.

• TDC NET forventer, at arbejdet med opgradering af udstyr i mobilnettet vil ske uden større gener for kunderne.