Nytårskur med grøn dagsorden

Den 7. januar var lokale virksomheder samlet på Kulturværftet til den traditionsrige nytårskur for erhvervslivet.

Den grønne dagsorden var i højsædet, da Helsingør Kommune den 7. januar havde inviteret til nytårskur for erhvervslivet. Borgmester Benedikte Kiær bød velkommen til de 240 lokale erhvervsfolk, der var mødt op.

Det var femte gang, Helsingør Kommune inviterede erhvervslivet til nytårskur, og borgmesteren takkede for det store fremmøde.

Temaet for nytårskuren var den grønne dagsorden. Og i sin velkomsttale kom Benedikte Kiær da også ind på, at kommunen allerede har ført en aktiv klimapolitik igennem 10 år.

- Nu sigter vi bredere, så vi også adresserer FN’s verdensmål for bæredygtighed. Med den nye 'Plan for Klima og Bæredygtighed 2020–2030' styrker Helsingør Kommune indsatsen med at reducere udledningen af drivhusgasser i hele kommunen.

Det overordnede mål er at reducere CO2-udledningen til 1,7 tons pr. borger pr. år i 2030 og være CO2-neutral i 2045.

- Begge mål er ambitiøse og kræver meget af os alle. Opgaven er svær, ikke mindst fordi det i endnu højere grad end hidtil vil være nødvendigt at tage fat på områder, der er tættere på den enkelte borger og virksomhed, som for eksempel transport samt opvarmning og elforbruget i boligerne og virksomhederne, sagde borgmesteren.

I planen præsenteres 11 delmål og en lang række indsatser inden for områder som f. eks. energibesparelser, opvarmningsform, transport, klimatilpasning og uddannelse.

- Indsatserne skal rettes mod eller udvikles sammen med borgerne og erhvervslivet. Det gælder f.eks. information, kampagner og tilskud. Det gælder jo om, at vi alle arbejder i samme retning. 

Læs kommunens Plan for Klima og Bæredygtighed 2020-2030

Oplæg ved Bendt Bendtsen

Nytårskuren bød også på et oplæg ved Bendt Bendtsen, som er formand for Synergi. Han talte om den grønne omstilling og kom med bud på, hvordan vi kan indrette vores hjem og virksomheder mere energirigtigt i fremtiden.

Dernæst var der en paneldebat, hvor Bendt Bendtsen, Benedikte Kiær og tre lokale virksomheder deltog. Det var Forsea ved direktør Jens Ole Hansen, Maistic ved indehaver Heidi von Bülow og RGSNordic ved bæredygtighedschef Ebbe Naamansen. De fortalte, hvordan de hver især har arbejdet med den grønne omstilling. Bl.a. har Forsea omlagt deres færger, så de sejler på batteri.

Glade for nytårskuren

De forsamlede virksomheder var glade for nytårskuren.

- Det er dejligt med en kommune, der har fokus på det private erhvervsliv. Og hvis man selv er lidt opsøgende til nytårskuren, kan man møde mennesker, som man kan have noget sammen med eller lære noget af, siger Martin Barfoed, som står bag virksomheden makersupplies.dk.

Han bakkes op af Ejvind Nyholm Nielsen, direktør i Acoplastic A/S:

- Det har været en inspirerende eftermiddag, og det er dejligt, at kommunen samler virksomhederne. Jeg synes, det er godt, at der er blevet sat fokus på klima og miljø, siger han.

Jan Kjærulff fra JKS Bordplade, en af årets gazellevirksomheder, siger:

Det har været interessant at høre om den grønne omstilling og møde nogle af de andre virksomheder i kommunen.

Se video fra nytårskuren:

Få undertekster på videoen: Tryk på den tastaturlignende knap i båndet nederst på filmen.

Bendt Bendtsen fra Synergi talte om den grønne omstilling, og hvordan vi kan gøre vores hjem og virksomheder mere energirigtige.