Økonomi- og Erhvervsudvalget anvender hvert år befolkningsprognosen som grundlag for budgettet samt plads- og skoleprognosen. Befolkningsprognosen er en vigtig del af opfølgningen på Vision 2030 om at tiltrække flere familier til Helsingør Kommune.
Befolkningsprognosens grundlag
Der er en vis usikkerhed i prognosen, da prognosens parametre varierer fra år til år, nogle mere end andre. Usikkerheden stiger jo længere frem i tiden, vi beregner. Der kan ske pludselige uforudsete ændringer i løbet året, som er svære at tage højde for, fx en pandemi. Desuden er det svært at forudse flyttemønstre, da andet end de demografiske tendenser kan spille ind på prognosen.
Baggrund
Helsingør Kommune udarbejder hvert forår en befolkningsprognose med en 20-årig fremskrivningsperiode, som økonomiudvalget skal godkende som grundlag for budget samt plads- og skoleprognose i det gældende år, i dette tilfælde 2024. Befolkningsprognosen og de tilknyttede demografiske oplysninger udgør en vigtig del af opfølgningen på visionens mål om at tiltrække flere familier.
Prognoseberegningerne er lavet på baggrund af BYLABs Boligudbygningsprogram, hvor der tages højde for usikkerheder i antal boliger, der realiseres og indflyttes i de pågældende år. Desuden indgår demografi og historiske tendenser såsom antal fødsler, dødsfald, til- og fraflyttere, ind- og udvandring i prognosen.
Da de parametre, der indgår i prognosen, alle varierer fra år til år, nogle mere end andre, skal man regne med en vis usikkerhed i prognosen. Usikkerheden stiger, jo længere frem i tiden vi beregner, og der kan ske pludselige, uforudsete ændringer i løbet af indeværende år, som det er svært at tage højde for fx en pandemi og øget flygtningestrøm. Desuden er det svært at forudse flyttemønstre i mindre områder, såsom skoledistrikter eller -områder, hvor der kan være andre parametre, der spiller ind i tiltrækningskraften end de demografiske tendenser eller den boligudbygning, vi tager højde for i prognosen.
I de følgende afsnit gennemgås de væsentlige befolkningstal i forskellige aldersgrupper på både kommuneniveau og i skoledistrikter. Befolkningstallene er præsenteret uden flygtninge fra Ukraine, da det er uvist, hvor mange og hvilke aldersgrupper, der bliver boende 20 år frem.
Generelle tendenser i befolkningsprognosen
Helsingør Kommunes forventede indbyggertal forventes at ligge omkring 64.360 indbyggere ved udgangen af 2024. Generelt har vi flest indbyggere i aldersgrupperne 40-59 år og 60-79 år, med flest indbyggere i skoleområderne Helsingør Nordvest og Byskolen. På baggrund af det nuværende boligprogram og seneste demografiske historik er indbyggertallet beregnet til 65.239 i år 2043. Aldersgruppen 65+ år forventes at stige mest i antal, mens de 25-38-årige og særligt de 49-64-årige forventes at blive færre.
Læs mere om de generelle tendenser i prognosen.