Borger

25 års jubilæum: Kulturmedarbejder med mange kasketter

Musikeren Palle Nørgård Knudsen havde allerede prøvet mange forskellige ting, da han i 1996 fik job i Helsingør Kommune.

Han er uddannet i shipping-branchen og har arbejdet syv år i DFDS. Derefter kom en tid som traktorfører i dyrehaven med ansvar for at fodre dyrene, og siden blev tyskkundskaberne fra shippingårene sat i spil som udlejningschef for feriehuse i Nordsjælland. Men det var den mangeårige interesse og passion for musik, der gav ham lyst til at søge en stilling i Ålsgårde i 1996.

- Jeg har altid spillet musik. Så et job som frontmand i et lydstudie, lød som lige noget for mig, siger Palle Nørgård Knudsen, som nogen måske kender fra hans tid som bassist i Kim Larsen kopi-orkesteret, Gasbox.

Han søgte jobbet, der var placeret i Kulturhuset Bølgen, netop som huset havde slået dørene op i 1996.

Kulturhuset Bølgen huser i dagtimerne en klub for børn fra 4.-6. klasse, et minibibliotek, lydstudie, multimedieværksted og fungerer ellers som omdrejningspunkt for rigtig mange af de kulturaktiviteter, der foregår i Ålsgårde.

Lidt for meget polterabend

I 18 år stod Palle Nørgård Knudsen i spidsen for lydstudiet på Bølgen og indspillede musik for både top professionelle jazzmusikere og håbefulde unge, der drømte om en demo og det store gennembrud. Men på et tidspunkt blev det for meget for hans musikalske ører, når endnu et Polterabend-selskab havde booket lydstudiet for at indspille gommens favoritnummer.

Det var tid til at sige farvel til lydstudiet. Jeg blev irritabel over dårlig lyd, og det er jo ikke meningen sådan et sted. Men heldigvis var der andre opgaver.

I dag hedder Palles stilling kulturmedarbejder, hvilket dækker over et væld af forskellige arbejdsområder. Han planlægger og gennemfører rejser til europæiske byer for seniorer, han agerer indkøber, kok og vært ved de mange kulturelle arrangementer, der foregår i Bølgen, han står i spidsen for filmklubben, han underviser på kurser i IT for begyndere, han overfører borgernes LP’er, kasettebånd og lysbilleder til mere moderne medier, og han tager unge mennesker ind i kortere forløb, hvis de har brug for en hverdag i et nyt miljø.

Han har også været med til at afvikle festivallen Nordsjæl ved Hammermøllen, som Bølgen står bag.For Palle er det en god arbejdsdag, når der er godt travlt og mange mennesker i huset.

- Når folk kommer og har brug for min viden eller kundskaber, så er jeg glad. Eller når vi arrangerer irsk aften med to retters mad, der er masser af frivillige køkkenet, og det hele er forberedt over to dage. Når man synker udmattet sammen kl 1 om natten, fordi man er helt brugt og fyldt op på gode snakke og oplevelser. Det er en god dag.

Leder af Bølgen Udita Budde oplever også, at Palle trives i den afvekslende hverdag og i særdeleshed i værtsrollen.

Jeg kender ingen der kan lave en sovs, der får tæerne til at krølle som Palle, siger Udita Budde.

Et andet tempo

Nedlukningen under coronaen har betydet en hverdag i et helt andet tempo. Palle Nørgård Knudsen har brugt tiden på at digitalisere film, billeder og lyd for borgerne hjemme i stuen samt at klippe en filmguide til Berlin op i 29 små bidder.

Filmene er netop blevet tilgængelige på Bølgens hjemmeside i forbindelse med kulturhusets 25 års jubilæum - ganske gratis.

Liv i huset

Forrige mandag kunne Bølgen så igen slå dørene op for biblioteksdel og multimedieværksted og klubben har været åben længe, så til Palles store fornøjelse begynder det så småt at summe af liv i huset.

Privat holder 63-årige Palle Nørgård Knudsen til ved Lynæs, spiller stadig musik og har eget lydstudie. Han har netop købt en gammel autocamper, der skal skrues lidt på før kursen sættes mod Vesterhavet i sommerferien.

Bølgen havde 25 års jubilæum den 6. januar 2021. Palle Nørgård Knudsen kan fejre sit 25 års jubilæum den 1. maj.

Læs mere om Kulturhuset Bølgen

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør