Dagtilbud sættes fri til at udvikle endnu bedre kvalitet

Statsminister Mette Frederiksen fremhævede Helsingør Kommune i årets åbningstale. Regeringen vil nemlig indgå velfærdsaftaler med syv danske kommuner, hvor hver kommune bliver sat helt fri på ét velfærdsområde. Målet er at skabe udvikling og sikre bedre kvalitet. Helsingør Kommune er en af de syv kommuner, og her er fokus på dagtilbudsområdet.

Aftalen mellem regeringen og Helsingør Kommune kommer først og fremmest til at handle om, at kommunens dagtilbud bliver sat fri af såvel lovgivningsmæssige begrænsninger som kommunal regulering.

I løbet af en treårig periode forpligter regering og Folketinget sig på i videst muligt omfang at sætte de deltagende kommuner fri af lovgivning, mens kommunerne har forpligtet sig til at gå den kommunale regulering igennem og se, om de enkelte dagtilbud i højere grad kan få frihed til at skabe endnu bedre tilbud.

Det politiske niveau skal sætte mål og retning og derefter overlade ansvaret til forældre, medarbejdere og ledere.

Fra aftale til handling

Borgmester Benedikte Kiær glæder sig til at få aftalen omsat til handling ude i de enkelte dagtilbud:

- Vi lever i et meget reguleret samfund. Det kan godt gå hen og blive en vane, at alting skal reguleres. Derfor er det en fantastisk mulighed, vi har fået. Vi kommer til at finde ud af, om alle de nuværende regler og reguleringer, og der er virkelig mange, er en hæmsko for kvaliteten i dagtilbuddene. Det er klart, at forældre og dem, der sidder i bestyrelserne, får et ansvar, de ikke har haft før, men jeg er sikker på, at det er et ansvar, de vil kunne løfte, og som vil være med til at gøre vores i forvejen gode dagtilbud endnu bedre, siger borgmesteren.

Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Gitte Kondrup glæder sig også over de muligheder, som velfærdsaftalen giver:

- Vi har i forvejen en høj faglighed og dygtige medarbejdere i vores dagtilbud. Men jeg er sikker på, at medarbejderne, når de får frie hænder, kan gøre det endnu bedre og være med til at udvikle de enkelte børnehuse endnu mere i samarbejde med forældrene og de lokale bestyrelser. Det kan være med til at løfte dagtilbuddene endnu et skridt og gøre dem endnu bedre for de børn og forældre, der har deres daglige gang i et dagtilbud, siger Gitte Kondrup.

Eva Meyer, der leder Børnehuset Nyrup, som i 2018 blev kåret til Årets Dagtilbud i Danmark, ser frem til flere muligheder for udvikling:

- Vi er allerede meget optaget af at gå nye veje og skabe de bedste rammer for børnene i vores børnehus. Det er fantastisk, at vi nu får endnu bedre mulighed for at eksperimentere i fællesskab med forældre, ansatte og alle andre rundt om vores dagtilbud, så vi sammen kan løfte kvaliteten endnu højere, siger Eva Meyer.

Aftalen skal nu drøftes politisk i Byrådet. Planen er, at der i foråret 2021 skal være konkrete velfærdsaftaler mellem regeringen og de syv kommuner, der er med i samarbejdet.

Center for Kultur, Erhverv, Politik og Organisation

Stengade 59