Borger

Flere dyr skal pleje naturen på Præstebjerget

Syd for Flynderupgård i Espergærde ligger det 14 hektar store, fredede område Præstebjerget. Her har heste og får (og tidligere lamaer) græsset i mange somre. Og om vinteren, når sneen falder over Espergærde, kan man kælke fra toppen og hele vejen ned til stierne omkring pigevejskvarteret.

Og sådan skal det fortsat være. Men lige nu er NSPV og Helsingør Kommune i gang med at nedlægge og fjerne folde og hegn på Præstebjerget, så de græssende dyr fremover kan bevæge sig mere frit rundt på ’bjerget’.

Det sker for, at området kan udvikle et højere naturindhold men også for at gøre området mere tilgængeligt for offentligheden. Det fortæller Anne Louise Busk, der er skov- og landskabsingeniør i Helsingør Kommune.

Når de forskellige dyr kan bevæge sig frit rundt i hele området og har adgang til store arealer frem for små, så vil der opstå en naturlig variation i de urter og planter, der skyder op. Og dermed øges biodiversiteten, fortæller hun.

Arbejdet er første del af den politiske beslutning om, at 100 hektar af kommunens landbrugsjord, skal udvikle et højere naturindhold.

Mere biodiversitet på de store arealer i kommunen gør nemlig en markant forskel i det samlede forsøg på at skabe mere varieret natur – og øger Helsingør Kommunes chance for at vinde konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Læs mere om konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune

Præstebjerget må gerne betrædes

Hegn og klaplåger ved Præstebjerget har længe trængt til udskiftning, så de bliver skiftet i samme runde.

Vi rydder op og reparerer i samme omgang, så arealet kommer til at fremstå pænere, og det bliver tydeligt, at det er et offentligt areal, hvor borgerne meget gerne må færdes og nyde naturen.

- Vi vil også sætte skilte op, så man nemmere kan få overblik over indgange og små-stier i området, siger Anne Louise Busk.

Hun understreger, at man fortsat kan bevæge sig rundt i området, uden at skulle ind til dyrene – og at man gerne må bruge Præstebjerget som kælkebakke, når det danske vintervejr lægger op til den slags.

Kommunen planlægger lignende tiltag i resten af det fredede område omkring Rørtangkilen.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør