Helsingør Kommune i finalen om europæisk miljøpris

Helsingør Kommunes indsats på klimaområdet vækker anerkendelse både herhjemme og internationalt. I denne uge kom så beskeden om, at vi er indstillet til en finaleplads om prisen European Green Leaf Award. Ansøgere til prisen har alle været byer og kommuner på mellem 20.000 og 100.000 indbygger, der gør en særlig indsats for klimaet og hvor byen kan bruges som eksempler til at inspirere andre byer rundt om i verden.

Helsingør Kommune var også med i finalen de to tidligere år, og det glæder borgmester Benedikte Kiær, at være blandt de udvalgte igen i år:

Det har været nogle meget tætte finaler de seneste to år, og vi har fået meget anerkendelse for, at vores indsats på det grønne område er helt i front. Vi har også lært meget af at være finale-deltager – og den læring har tager vi med os i finalen. Blandt andet er det vigtigt at være med fysisk til eksamen. På grund af budgetseminaret sidste år var jeg med via virtuel forbindelse – og det er ikke optimalt. I år kan vi deltage fysisk til eksamen, og det ser jeg frem til – også til at fortælle om alle de nye tiltag og indsatser vi har sat i gang det seneste år,” siger borgmester Benedikte Kiær.

Også udvalgsformand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget og 1. viceborgmester, Mette Lene Jensen glæder sig over finalepladsen:

Vi har i årevis ført en aktiv klimapolitik, som har givet resultater, og bliver bemærket rundt omkring. Hvis vi vinder titlen og pengene i 2024 vil det giver os endnu bedre muligheder for at indgå nye partnerskaber, hvor vi kan demonstrere nogle gode eksempler på offentlig-private samarbejder om en ambitiøs grøn omstilling i en dansk kommune” siger Mette Lene Jensen.

European Green Leaf Award ansøgningerne er i den tekniske evaluering blevet vurderet på seks kriterier: Klimaindsats, bæredygtig mobilitet, natur og biodiversitet, luftkvalitet og støj, affaldshåndtering og cirkulær økonomi samt vandkvalitet.

Prisen uddeles efter planen den 27. oktober i den franske by Grenoble.

-      Pressechef i Helsingør kommune Martin Deichmann på 51 35 55 60

Fakta om European Green Leaf Award

-        Den prestigefylde titel European Green Leaf uddeles hvert år til europæiske byer eller kommuner på mellem 20.000-100.000 indbyggere som en anerkendelse af deres grønne indsatser. Prisen hører under Europa Kommissionens arbejde.

-        Prisen vil i givet fald gøre Helsingør Kommune til grøn ambassadør i Europa i 2024 til inspiration for andre. Vinderen af titlen modtager desuden 75.000 euro til at iværksætte nye ambitiøse miljø- og klimatiltag i løbet af året og til internationalt at skabe opmærksomhed omkring kommunens indsats på den grønne dagsorden.

-      Helsingør Kommune og de andre deltagere i konkurrencen er blevet evalueret af internationale tekniske eksperter inden for seks områder: klima og energi, mobilitet, cirkulær økonomi, luftkvalitet og støj, natur og biodiversitet samt vand.

-   Ud over Helsingør Kommune deltager følgende i finalen: Bistrita (Rumænien) og Velenje (Slovenien).

Fakta om Helsingør Kommunes klimaindsats:

• Siden 2008 har Helsingør Kommune været klimakommune under Danmarks Naturfredningsforening, og har dermed forpligtet os på at nedbringe vores CO2 udledning hvert eneste år i Helsingør Kommune. Blandt andet gennem energirenovering af bygninger, udskiftning af varmeanlæg samt udskiftning af vejbelysningen til LED. Det har betydet, at Helsingør Kommune som virksomhed på 14 år har reduceret energiforbruget med 22 procent (svarende til 14.502 MWH) og da energiproduktionen samtidig bliver grønnere og grønnere er CO₂-udledningen formindsket med 78 % i den kommunale sektor.

• Helsingør Kommune har en ambitiøs Klima og bæredygtighedsplan, hvor målet er at reducere udledningen af CO₂ fra 6.8 ton pr. borger (år 2008) til 1,7 ton pr. borger i 2030, og at vi blive helt CO₂ neutral i 2045. Noget vi blandt andet skal nå ved at hjælpe borgere og virksomheder med oplysning og hjælp til mere klimavenlige løsninger, ved at bruge mere vedvarende energi i vores forsyning og ved at tilbyde gratis energitjek til borgere og virksomheder. De foreløbige tal for 2021, viser at udledning af CO₂ i hele Helsingør Kommune er faldet til 3,0 ton pr. borger pr. år. Det svarer til et fald på 56 procent siden 2008.

Helsingør Kommune har desuden forpligtet sig til vedvarede CO₂-reduktion i en international aftale:

o  EU’s borgmesterpagt (Covenant of Mayors): Global sammenslutning af byer, der arbejder for mere ambitiøse klimamål. Et aktuelt mål er at reducere CO₂-udledningen med 40% i 2030.