Mens forbruget af cigaretter blandt de helt unge i Helsingør er faldet, så har et stigende antal unge fået smag for de nyere nikotinprodukter som snus, e-cigaretter, puffbars og vapes, som de kaldes.
Puffbars eller vapes er engangs-e-cigaretter med et begrænset antal sug og er interessante for unge, fordi de - modsat cigaretter - rent faktisk smager godt. Også første gang. Det fortæller Kasper Pihl Jørgensen, der som afdelingsleder i SSP arbejder med at forebygge kriminalitet blandt unge.
Det smager fuldstændig ligesom at ryge en vingummibamse.
Så jeg kan godt forstå, at man kan tænke det må være harmløst. Virkeligheden er bare, at det er det ikke.
Mange har prøvet
Selvom kun få bruger produkterne dagligt, er der rigtig mange der har prøvet de nye produkter. Det viser den årlige ungeprofilundersøgelse blandt 7., 8. og 9. klasser i Helsingør Kommune. En tendens der også ses på landsplan.
Ella Rose Sømod, der går i 8. klasse på Hornbæk Skole og er ordfører for UTH (Unges Talerør Helsingør), oplever også at nikotinprodukterne bruges mere og mere i de unges hverdag.
- Jeg ser flere på min skole, der bruger det. Og det er det samme på andre skoler. Problemet er, at man nemt bliver afhængig af det og så kan man pludselig bruge en vape med 9000 sug på to dage, fortæller hun.
Ulovligt gift for hjernen
Ifølge Kasper Pihl Jørgsen er der flere problemer forbundet med det stigende forbrug.
- For det første er flere af de her produkter ulovlige at sælge, fordi de indeholder smag. I Danmark må man ikke sælge nikotin med smag. Når man bruger dem, tager man altså det første skridt ind i en verden, hvor noget bliver solgt fra et bagagerum, baglokalet i en kiosk eller via de sociale medier. Det bliver naturligt, og det er en glidebane.
Han fortsætter:
Desuden er der er sundhedsaspekt i det. Nikotin er et giftstof for hjernen, der kan hæmme hjernens udvikling – og så bliver man afhængig af det, forklarer Kasper Pihl Jørgensen.
Trendy og smart
Hos SSP oplever man også en anden udfordring; nemlig at de nye produkter ikke er forbundet med en social slagside. Tværtimod.
- Det er et andet segment, der bruger de her produkter. Det er den helt almene unge, der gør det, fordi det er trendy og smart. Og så er det en gruppe unge, som vi ikke har berøring med andre steder i SSP.
Det billede kan Ella Rose Sømod kan godt genkende.
- Dem, der gør det føler sig lidt sejere og mere voksne. De vil ikke ryge cigaretter, fordi det lugter, men når der dufter af jordbær ude på toilettet, så får man også selv lyst til at prøve. Og så gør alle farverne, at det ligner slik, fortæller hun.
Oplysning til forældre
I SSP arbejder man sammen med flere interne og eksterne aktører om at forebygge brugen af produkterne på folkeskolerne og gør en stor indsats for at oplyse forældre, børn og unge om konsekvenserne. Blandt via opslag på AULA, forældremøder og ved oplæg direkte til eleverne.
- Når vi fortæller eleverne, hvor skadelige de her produkter er, så bliver der altid helt stille, fortæller Kasper Pihl Jørgensen.
Ella supplerer:
Vi har fået at vide, hvor skadeligt det er. Men med tiden bliver det mindre vigtigt. Måske fordi man netop bliver afhængig.
Forældre mangler viden
Mange forældre ved ikke ret meget om produkterne og har derfor svært ved at tale med deres børn om det.
- Vi forsøger at klæde forældre, lærere, klubpædagoger og andre fagpersoner på til at tage snakken med de unge, da det er dem, der er i daglig kontakt med de unge og skal tage det lange seje træk. Så det arbejde er i fuld gang, fortæller Kasper Pihl Jørgensen.
Men viden og oplysning fra SSP gør det ikke alene. Der er også brug for et nationalt fokus på problemet, hvis man spørger Kasper Pihl Jørgensen. Problemet er bare, at man allerede har taget de gængse forebyggelsesmetoder i brug.
- Produkterne er allerede ulovlige og Sikkerhedsstyrelsen laver razziaer og deler bøder ud til kiosker og onlinesteder for at sælge. Vi har brug for, at man fra nationalt hold siger: Nu har vi haft de bedste eksperter til at kigge på det, og vi synes I skal gøre sådan her.
Har du brug for hjælp?
Hvis du er afhængig af nikotin, er der mulighed for at få hjælp til at stoppe. Helsingør Kommune har et samarbejde med Stoplinien, hvor unge og forældre kan ringe og få gratis rådgivning. Ring på tlf. 80 31 31 31.