Borger

Tillykke: Lillian og Birgit fik Helsingør Medaljen

Mandag den 27. september kunne borgmester Benedikte Kiær overrække Helsingør Medaljen til årets modtagere, Lillian Mathiesen og Birgit Nørgaard. Helsingør Medaljen gives for at have ydet …en fremragende gerning eller medvirket til at give Helsingør anseelse eller fremgang... som det står i statutten.

Og det var to stolte modtagere, der fik medaljen i hånden og samtidig kunne nyde de anerkendende ord fra borgmester Benedikte Kiær.

Tusind tak for jeres store indsats for Helsingør Kommune. I er det stof vores civilsamfund er gjort af. Det er fuldt fortjent, at jeres indsats nu anerkendes med Helsingør Medaljen, lød det blandt andet fra Bendikte Kiær.

En værdifuld social indsats

Den ene modtager, Birgit Nørgaard, har gennem hele livet kæmpet for mennesker med behov for en særlig social indsats. Hun var i mange år aktiv i Mødre Børnehjælpen, hvor hun tilbage i 1980’erne arbejdede for at sikre flere og mangfoldige daginstitutioner, arrangere familieaktiviteter og familiefestivaller samt en masse andre sociale aktiviteter rettet mod unge familiers og enlige mødres behov.

Sidenhen har det navnlig været børn og unge med særlige udfordringer, som har haft gavn af hendes engagement. Blandt andet var Birgit Nørgård med til at introducere et nyt tilbud til handicappede i Helsingør Kommune, nemlig det hollandske koncept Snoezelhus. Et sådant blev bygget i tilknytning til Specialbørnehaven Himmelhuset i 2003.

Derudover har boliger og bofællesskaber til yngre handicappede og unge med autisme været på Birgits dagsorden, lige som hun har siddet i byrådet for SF i tre perioder.

Hun modtog medaljen med stor ydmyghed, men også med en følelse af, at den forpligter.

Det er lidt overvældende. Når jeg kigger rundt, så kan jeg tænke på flere personer, der også kunne fortjene medaljen. Men det er også forpligtende, fordi det giver anledning til at fortælle om det, man synes er vigtigt, sagde en overvældet Birgit Nørgård.

Med hjertet i Espergærde

Den anden modtager af dette års medaljer var Lillian Mathiesen, som er kendt af mange i Espergærde for sit store engagement i kultur-, idræts- og foreningslivet. Hun modtog medaljen med stor glæde men også ydmyghed.

Det var en stor overraskelse, at man har valgt at tænke på mig. Jeg er både ydmyg og stolt over, at Helsingør sætter pris på, at jeg har været med til af præge kommunen, sagde en glad Lillian Mathiesen.

Igennem mere end 40 år har Lillian Mathiesen været en af hovedkræfterne bag Espergærde Revyen, hvor hun både har stået på scenen og nu bidrager som tekstforfatter, sufflør med mere. Hun har også gennem 10 år siddet på posten som formand for Espergærde Idrætsforenings Venner, som hvert år uddeler større beløb i legater til kultur og idræt i Espergærde.

Derudover er Lillian initiativtager til alsangsstævner og andre events på Flynderupgård, hun er mangeårig aktiv gymnastikinstruktør i EIF, tovholder i Plejecenteret Strandhøjs Venner og meget mere.
Dertil kommer 15 år som aktivt medlem af bestyrelsen i Helsingør Teater og 16 år i Helsingør Byråd.

Når man spørger Lillian hvor motivationen til den massive indsats for kulturen og foreningslivet kommer fra, peger hun på fællesskabet som drivkraft.

Fællesskab, samhørighed, hjælpsomhed og glæden ved at gøre en indsats sammen, det kan gøre mig rigtig glad. For mennesket lever ikke af brød alene, og hvis vi ikke har en stærk kultur, dør vi som kommune, lød det fra Lillian Mathiesen.

Helsingør Medaljen er siden 2017 blevet uddelt én gang om året men grundet corona blev den ikke uddelt i 2020.

Læs mere om Helsingør Medaljen

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør