Børneliv

Holger D.-prisen giver luft under vingerne til læselysten

Der var glade elever og festlig konfetti, da eleverne i 4. a på Hellebækskolen den 14. april fejrede årets vinder af Holger D.-prisen.

Prisen er Helsingør Kommunes egen bogpris, og alle elever på mellemtrinnet kan være med til at kåre vinderen. I år fik ’Sallys far gider ikke at være voksen’ af Thomas Brunstrøm flest stemmer.

Det var en elev fra 4. a. som oprindelig havde nomineret bogen, der var oppe imod ca. 30 andre yndlingsbøger, foreslået af mellemtrins-elever fra hele kommunen.

- Bøgerne om Sallys far er rigtig sjove, fortæller Mads fra 4. a.

- Ja, jeg har stemt på Sallys far, supplerer Nanna fra klassen.

Engagerede elever

Holger D.-prisen blev uddelt for første gang sidste år – dengang gik den til Ternet Ninja 2. Prisen er stiftet som en del af et læselyst-initiativ, som kommunen har fået støtte til fra Undervisningsministeriet.

- Prisen har fået ret meget luft under vingerne, og i år var der godt 400 elever, som stemte, fortæller Signe Thorius, som er konsulent for dansk og sprogudvikling i Helsingør Kommune.

På Hellebækskolen har hun fået hjælp af PLC-ansvarlig Amalie Engberg til at engagere eleverne i prisen. Og eleverne er gået højt op i det, fortæller Amalie Engberg.

- Jeg sørgede for, at eleverne undervejs kunne følge med i, hvilke bøger der førte. Det gav lyst til at stemme, og jeg oplevede, at elever spurgte efter flere af de nominerede bøger, siger hun.

Fantastiske oplevelser

Hensigten med prisen – og med læselyst-initiativer i øvrigt – er at åbne elevernes øjne for, at det er fedt at læse, fortæller Signe Thorius.

- Bøger kan give fantastiske oplevelser, uden at man behøver at rejse sig fra sin sofa. Man kan have hele universer inde i hovedet, siger hun.

Generelt oplever skolerne, at eleverne læser en del i indskolingen, hvor de stadig er i gang med at lære at læse. Men på mellemtrinnet begynder de at falde fra som læsere.

- Men læsning er stadig ufattelig vigtigt. Ikke mindst er det vigtigt at forstå det, man læser. I indskolingen lærer man at læse, mens man på mellemtrinnet og i udskolingen læser for at lære, siger Signe Thorius.

Højtlæsning skubber til læselysten

På Hellebækskolens PLC skubber Amalie Engberg til elevernes læselyst ved bl.a. at læse bøger højt for dem, når de har bibliotekstime. På den måde bliver de præsenteret for forskellig litteratur. Og det er noget, eleverne kan lide.

- Da Amalie læste Sallys far højt, syntes jeg, den var rigtig sjov. Jeg vil gerne læse flere af dem (det er en serie, red.), fortæller Oliver fra 4. a.

Efter oplæsningen finder eleverne bøger på biblioteket, som de gerne vil låne og læse, enten hjemme eller i klassen.

- Jeg kan godt lide fagbøger. Og action-bøger som fx Kaptajn Underhylere, fortæller Oliver.

Forfatteren til bogen, som vinder Holger D.-prisen, får æren, mens den elev, der har foreslået vinderbogen, præmieres med en Holger D. T-shirt. Selve bogen får et guldklistermærke med det særlige Holger D.-logo på.

Fakta om Holger D.-prisen

  • Helsingør Kommunes egen bogpris, stiftet i 2021 i forbindelse med et læselyst-projekt.
  • Logoet til prisen er tegnet af en elev på Borupgårdskolen.

Mads, Oliver og Nanna kan godt lide bøgerne om Sallys far.

Det fine logo til Holger D.-prisen er tegnet af en elev fra Borupgårdskolen.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør