For snart halvandet år siden sprang kæresteparret Anders Dolleris og Maria Glerup ud som fuldblodsiværksættere, da de lejede sig ind i bygningen på Axeltorv i Helsingør, der før husede en thairestaurant. I dag har parret fået så godt styr på forretningen, bl.a. med hjælp fra Erhvervshus Hovedstaden, at Maria har mere energi, og det overskud bruger hun på at tage initiativ til et nyt madkulturnetværk i Helsingør Kommune sammen med et par andre forretningsdrivende i byen.
30-årige Anders Dolleris og 29-årige Maria Glerup har nok at se til med deres restaurant på Torvegade 5B, som de blev forelskede i ved første blik, da de tilfældigt på Anders' fødselsdag kom forbi bygningen i 2021.
De blev derfor hurtigt enige om at realisere en gammel drøm om at åbne en casual gourmet restaurant med nordisk kvalitetsmad. Og rollerne er fordelt – Anders, der er uddannet kok fra Hotel & Restaurantskolen, tryller i køkkenet, og Maria tager imod gæsterne og løser de praktiske opgaver som fx at lægge vagtplaner, skrive jobopslag og få opvaskemaskinen til at virke igen.
- Vi er blevet forelsket i Helsingør og vil rigtig gerne fremme gastronomien i byen – og så kan vi begge godt lide provinsstemningen på den gode måde, hvor folk vil byen sammen. Vi er faldet godt til og har mange søde gæster. Vi elsker at finde lokale råvarer i naturen og tilberede en menu med udgangspunkt i det, vi finder aktuelt for årstiden og området, fortæller Maria Glerup.
Vil fremme madkulturen
Efter åbningen af restauranten fik Maria og Anders ideen til et madkulturnetværk i byen. Håbet er, at initiativet skal fremme madkulturen gennem et samarbejde med andre lokale restauratører, take-away-steder og råvareproducenter mv. i Helsingør Kommune.
- Vores ambition er at bruge hinanden til sparring og udvikle vores forretning ved at gå sammen om at lave nye events og bruge hinanden til at sætte fokus på lokalt producerede varer og friske lokale råvarer såsom fisk, kød og grønt, forklarer Maria Glerup.
Erhvervshus Hovedstaden hjalp med prioriteringen
Anders og Maria har fået sat deres eget præg på restauranten med stort nyt køkken, nye bænke, mos på vægge og lofter samt en gårdhave med plads til gæsternes hunde og barnevogne.
- Vores målgruppe er voksne par og vennepar, ofte med teenagere eller helt unge forældre, der tager barnevognen med indenfor til frokost, fordi her er masser af plads. Gæsterne kommer fra nær og fjern, fx Espergærde, Snekkersten og Ålsgårde – ja, sågar helt fra Australien. Hverdagen er meget travl, og på grund af energikrisen og inflationen er det lidt hårdt at være restauratør, vurderer Maria, der tog fat i forretningsudvikler Tina Wøldiche Pedersen fra Erhvervshus Hovedstaden for at få uvildig og professionel sparring om forretningen.
- Jeg havde læst i erhvervsnyhederne fra Helsingør Kommune, at man som selvstændig kan få uvildig og professionel sparring af Erhvervshus Hovedstaden. Det havde jeg brug for. Samtalerne gav mig et prioriteret overblik over mine mange arbejdsopgaver, som jeg selv havde svært ved at overskue og prioritere, fortæller Maria og uddyber:
- Tina er god til at stille mange irriterende spørgsmål, men det gør godt, for de er nødvendige, hvis du vil udvikle din forretning. Jeg har fået bedre styr på min tid, fordi jeg har fået redskaber til at fokusere på det, der er mest vigtigt. Det har givet mig mere energi til at udvikle nye ideer til at sikre restaurantens fremtid og den lokale madscene i Helsingør. Det bedste råd, jeg fik, var: Stop med at sige, at du skal gøre det og det – 'just do it' ud fra en prioriteret liste, siger Maria, der bl.a. efter råd fra Tina har besluttet at få hjælp fra en bogholder, så hun kan lære selv at tage sig af regnskabet.
- Jeg er ikke færdig med at få sparring af Erhvervshus Hovedstaden. Næste skridt er at tage hul på sparring og workshops om digital markedsføring via vores sociale medier, hvor jeg godt kunne bruge inspiration, slutter Maria.
Møde den 13. marts
Ideen er, at det nye madkulturnetværk skal samle alle restauranter, take-away-steder og små lokale leverandører af fødevarer og råvarer i lokalområdet. Visionen er at styrke den lokale madscene og sætte Helsingør på landkortet som et sted med nordisk kvalitetsmad for alle. Mandag den 13. marts holder netværket møde for første gang. Hvis du er leverandør eller restaurant, så kan du tilmelde dig mødet ved at skrive til Maria på maria@restaurantmos.dk
Borgmester Benedikte Kiær siger:
- Jeg glæder mig meget over, at vores lokale virksomheder tager initiativ til at styrke den lokale madscene i Helsingør Kommune gennem et nyt madkulturnetværk. Det gavner vores by, at de lokale forretningsdrivende samarbejder om at markedsføre byens lokale spisesteder og skaber et væld af kulinariske madoplevelser og events til byens lokale handlede og turister.
- Vi har mange gode spisesteder i byen, der leverer virkelig god kvalitetsmad produceret af lokale, friske råvarer, og jeg hilser det nye lokale madkulturnetværk velkommen. Vi har haft et stigende antal besøgende til kommunen sidste år, og vi forventer endnu flere turister til byen til sommer, så der er et stort behov for fokus på gastronomiske oplevelser ud over det sædvanlige, udtaler Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.
Fakta om Erhvervshus Hovedstaden
Hvis du også ejer en restaurant eller butik, kan du få gratis sparring om forretningsudvikling. Skriv til Tina Wøldiche Pedersen på twp@ehhs.dk eller ring på tlf.: 61884606
Anders Dolleris og Maria Glerup har siden september 2021 drevet restaurant MOS i Helsingør bymidte.