Seniorliv

Alle plejehjem får økologisk bronzemærke

- Det har været en spændende proces. Jeg kan godt lide, at vi hele tiden udvikler os.

Sådan siger køkkenleder Nina Frimann Nielsen fra Plejehjemmet Montebello. Plejehjemmet har i de seneste måneder omlagt en del af deres indkøb til økologi – og nu er målet om mindst 30 procent økologiske varer nået.

Det betyder, at Montebello kan ansøge om Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke i bronze, som er en statskontrolleret garanti for, at 30-60 procent af de føde- og drikkevarer, køkkenet køber, er økologiske. Samme ansøgning har fire andre kommunale plejehjem sendt ind.

Vejen til det økologiske spisemærke i bronze er på Montebello bl.a. gået gennem besøg af en konsulent, som har givet gode tips til, hvilke fødevarer der med fordel kan købes økologisk.

- Det har været en stor hjælp, for jeg har ikke selv tid til at sidde og finde de bedste tilbud på hver enkelt af de varer, vi køber hjem, siger Nina Frimann Nielsen.

Pengene til at omlægge til økologi har plejehjemmene skullet finde inden for deres eksisterende budget. Blandt de varer, som plejehjemskøkkenet nu køber økologisk, er kaffe, mel og mejerivarer.


- Og så bruger vi meget af årstidens frugt og grønt, naturligvis økologisk, og forsøger at strække kødet længere ved at skifte noget af det ud med grøntsager, fortæller Nina Frimann Nielsen.

Hjemmebagt brød med fibre

På Montebello bager køkkenpersonalet alt brød selv, og det sparer mange penge, fortæller Nina Frimann Nielsen.

- Samtidig kan jeg putte gode fibre i brødet, så beboernes maver har noget at arbejde med. Brødet ligner ikke det hvide toastbrød, man køber, men det er økologisk, sundere og langt billigere, og det kan beboerne godt se fordelene i, siger hun.

En anden del af rejsen mod det økologiske spisemærke i bronze har været besøg af en kok. Han var langt hen ad vejen meget tilfreds med det, han oplevede i Montebellos køkken.

- Jeg gør fx meget ud af at pynte maden og sørge for, at der er mange forskellige farver på. Vi spiser 80 procent med øjnene, og derfor er det vigtigt, at maden ser delikat ud, fortæller Nina Frimann Nielsen.

- Samtidig samler jeg hver dag rester af grøntsager og laver en suppe, som beboerne får sammen med smørrebrød om aftenen. Det gør, at vores madspild er meget lavt.

Kokken havde masser af ros til køkkenet – og kom også med inspiration, bl.a. til syltet tilbehør som ny pynt på de madder, som køkkenet laver til småt spisende.

Kokken tjekkede også Montebellos madplaner og var bl.a. glad for de mange salater med årstidens grønt, som køkkenpersonalet serverer.

Det er midler fra Fonden for økologisk Landbrug og kommunens egen klimapulje, som har gjort det muligt at opgradere alle plejehjemskøkkener til det økologiske spisemærke i bronze, bl.a. via kompetenceudvikling af køkkenpersonalet.

Pga. de stigende fødevarepriser er det økologiske spisemærke i bronze pt. ambitionsniveauet for kommunens plejehjemskøkkener. Det er besluttet, at køkkenerne i 2023 skal arbejde videre med at mindske madspild.

Til næste år vil politikerne i Omsorgs- og Sundhedsudvalget tage stilling til, om de skal søge om midler til at opgradere plejehjemskøkkenerne til det økologiske spisemærke i sølv, som betyder, at økologiske føde- og drikkevarer udgør 60-90 procent af de samlede indkøb.

Fakta

  • I fem plejehjemskøkkener er medarbejderne blevet kompetenceudviklet og indkøbene omlagt, så mellem 30-60 procent af varerne er økologiske.
  • To af kommunens plejehjemskøkkener (Strandhøj og Grønnehaven) havde allerede det økologiske spisemærke i bronze inden projektets start.

Læs mere om Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke

Køkkenpersonalet på Montebello: Alicja, Nina, Karin og Cindy, som er ernæringsassistentelev.

Smørrebrødet bliver fint pyntet, for vi spiser 80 procent med øjnene.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør