Der blev lyttet, grinet og udvekslet erfaringer på tværs af generationer, da elever fra 10. klasseskolen i Helsingør en kold januar-dag var på besøg på Plejehjemmet Falkenberg. Eleverne besøgte plejehjemmet som et led i deres ’brobygning’ til forskellige uddannelser og job.
Det er en relativt ny idé at invitere eleverne indenfor på plejehjemmet – og det giver de unge masser af ekstra viden om at arbejde i sundhedsfagene.
Eleverne fik en rundvisning på Falkenberg, hvor de bl.a. besøgte dagcentret og så en beboerstue. Og så mødte de sosu-assistent-elev Frederikke Hjort og hendes praktikvejleder Stine Lisborg.
- Hvis I gerne vil yde omsorg for mennesker, skal I overveje sosu-uddannelsen, fortalte Frederikke Hjort:
- Det er en fed uddannelse, og vi, der arbejder i sundhedsfagene, er SÅ vigtige for samfundet. Uden os kunne samfundet ikke løbe rundt.
Frederikke Hjort fortalte, at hun på forhånd var overbevist om, at arbejdet på plejehjem ikke var noget for hende. Men nu – efter et halvt års praktik på Falkenberg – vil hun slet ikke videre.
- Jeg har været så glad for at være her. På et plejehjem er der kolleger lige ved hånden, så der er altid mulighed for faglig sparring. Og man får et forhold til beboerne, det kan ikke undgås. Jeg går altid hjem med en god fornemmelse i maven af, at jeg har gjort en forskel.
Frederikke Hjort sluttede med at sige, at sosu-faget skal prøves i praksis, og derfor opfordrede hun evt. interesserede elever til at søge et job som afløser, før de beslutter, om de vil uddanne sig inden for sundhedsfagene.
Møde med beboerne
På et plejehjem er beboerne selvfølgelig de allervigtigste. Så dem skulle eleverne fra 10. klasseskolen også møde. De unge havde på forhånd forberedt nogle spørgsmål, som kunne sætte snakken i gang. Og snart gik den lystigt omkring bordene. Eleverne hørte både om Anden Verdenskrig og livet på Lolland i gamle dage, men også Justin Bieber blev drøftet ivrigt.
- I er nogle gæve gutter, lød afskedsreplikken til en gruppe drenge fra en beboer, da snakken var slut.
Bagefter var eleverne Sena og Clara helt overvældede over alt, hvad de havde fået at vide af Inger på snart 95 år.
- Det var hyggeligt at høre om hendes liv. Hun havde virkelig rejst og oplevet meget. Og så er hun meget glad for plejehjemmet og personalet, fortæller Clara.
De to piger er enige om, at de har fået et rigtig godt indblik i arbejdet på et plejehjem.
- Vi har virkelig hørt og lært meget. Og det var meget inspirerende at møde Frederikke (eleven, red.), siger Clara.
Sena supplerer:
- De ældre har været meget mere imødekommende, end jeg havde troet. Og vi har fået nogle sjove kommentarer på vores tur rundt på plejehjemmet. Fx sagde en beboer: Sikke mange pæne fyre, her er. Det grinede vi af.
Ingen af pigerne vil udelukke, at de en dag ender med en sundhedsuddannelse. Begge har andre drømme – men som Clara siger:
- Hvis det ikke går med det, jeg drømmer om, kunne jeg godt tænke mig at blive sygeplejerske.
Sena nikker. Begge piger har familie, som er i sundhedsfagene, så de vidste en del om arbejdet før dagens besøg. Alligevel er de blevet meget klogere, føler de.
Og det er netop formålet med det hele, fortæller brobygningslærer fra SOSUH Christian Mau Rose.
- Det er så godt, at eleverne kommer ud og møder beboerne. Vi har fået rigtig fine tilbagemeldinger på, at det giver meget positivt på tværs af generationer, siger han.
Og Åsa Chaabou, som er kompetenceansvarlig på Falkenberg, er også klar i mælet:
- Vi håber, at bare én elev fra sådan en klasse vil få lyst til at uddanne sig inden for sundhedsfagene. Det vil være det hele værd, siger hun.