Seniorliv

Gang i Nordvest: Sådan holder vi fællesskabet ved lige

Der var kommet rigtig godt gang i aktiviteterne på tværs af generationer i medborgerskabsprojektet Gang i Nordvest, da alting blev sat på standby af Corona-nedlukningen i marts sidste år.

Nedlukningen blev noget af et benspænd for projektet, der arbejder med at skabe åbne, brede fællesskaber i Helsingørs nordvest-kvarter. Et kvarter, hvor der bor flest seniorer.

- Vi har en åben tilgang, hvor alle altid er velkomne til vores aktiviteter. Det handler om at understøtte de gode naboskab og skabe liv i området, fortæller Stine Polke-Pedersen, projektleder på Gang i Nordvest.

Under Corona-nedlukningen er de åbne, brede fællesskaber dog udfordret af forsamlingsloftet.

- Normalt dukker folk bare op til vores arrangementer, og vi har mange, som ikke er digitale. De finder ikke lige vej til Facebook. Det er en udfordring. Derfor har det været vigtigt for os at kombinere online aktiviteter med fysiske, og det har vi gjort i de forskellige faser af nedlukningen. Vi har fx haft et projekt, hvor folk kunne hente et ’spirekit’ med minidrivhus, jord og frø.

Stabil gågruppe

I øjeblikket har Gang i Nordvest en gågruppe, som er rimelig stabil og har været det i hele Corona-tiden. Men Stine Polke-Pedersen peger på, at man også kan meget online.

- Vi har fx kørt online bingo siden december. Der er mange deltagere, og folk er glade for det. Det kan dog ikke erstatte de fysiske møder. Men mit indtryk er, at fællesskabet består, og at vi har holdt forbindelsen ved lige, så det er intakt, når alting engang får lov at genåbne.

At folk hungrer efter fællesskabet blev tydeligt for Stine Polke-Pedersen, da Gang i Nordvest sammen med Catch og lyskunstner Jakob Kvist lancerede projektet ’Nordvestlys’. Her fik folk forskelligfarvede lamper hjem i stuerne, som tilsammen dannede et lysende kunstværk – en protest mod Corona.

- Folk har været glade for at kunne sende en hilsen ud til naboerne. Det har været virkelig fint at se, siger Stine Polke-Pedersen.

Læs artiklen: Nordvestlys spreder lys og håb i en mørk tid

Kulturhus Nordvest

I øjeblikket arbejder Gang i Nordvest på at etablere et kulturhus i det tidligere Abildvænget Bibliotek. Kulturhuset skal afspejle brugernes ønsker og behov og i høj grad være brugerdrevent og baseret på frivillighed.

- Vi har gennemført en spørgeskemaundersøgelse i området, og folk ønsker bl.a. fællesspisninger foredrag, musik og yoga. Der er også planer om en byttebørs, hvor folk kan aflevere og hente ting.

Tanken er også, at kulturhuset får en fast åbningstid tre gange om ugen, hvor folk kan droppe forbi og få en kop kaffe og komme med ideer.

- Det bliver et rummeligt kulturhus med mange funktioner og aktiviteter. Kun fantasien sætter grænser. Det kan være strikkeklub, bogklub eller noget helt tredje. Det vigtige er, at man selv er indstillet på at være med til at løfte den aktivitet, man ønsker sig, siger Stine Polke-Pedersen.

Hun håber, at Gang i Nordvest så småt kan starte udendørs aktiviteter op efter påske. Fx udendørs fællesspisninger med egen medbragt mad.

- Det er vigtigt, at vi lægger ud med nogle aktiviteter, som folk kan være trygge ved, siger Stine Polke-Pedersen.

Hun peger på, at Gang i Nordvest er mere end blot aktiviteter i lokalområdet.

- Dybest set handler det om, at det er godt at kende folk, der hvor man bor. Mange tilflyttere har glæde af vores fællesskaber, for de lærer hurtigt nogen at kende i deres nye nabolag. Vi hører også fra mange seniorer, at de er glade for, at det ikke er aktiviteter for seniorer, de deltager i, men at der fx også er børnefamilier. Det giver en god energi at mødes på kryds og tværs af generationer.

Fakta om Gang i Nordvest

• Medborgerskabsprojektet blev sat i gang for fire år siden af Helsingør Kommune.

• Det bygger på samskabelse, det vil sige, at beboerne selv er med til at planlægge og afholde aktiviteter. Tanken er, at netværket på et par hundrede mennesker er med til at inspirere andre beboere i området og sikre, at fællesskaber og aktiviteter som loppemarkeder, fællesspisninger etc. spreder sig som ringe i vandet.

• Gang i Nordvest har været medvirkende til, at der er blevet anlagt en klimahave ved Nordvestskolen. Den er drevet af frivillige kræfter.

• I 2020 havde Gang i Nordvest i alt 2500 deltagere i forskellige aktiviteter.

• En evaluering af Gang i Nordvest i 2020 viste, at 73 procent af beboerne oplever, at Nordvest er blevet rarere sted at bo og færdes.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør