Seniorliv

På Hornbækhave giver teknologien en hjælpende hånd

Som nybygget plejehjem har Hornbækhave en del forskellig velfærdsteknologi installeret. Noget skal tilpasses, før det bliver taget i anvendelse. Men andet er i brug og giver en håndsrækning til beboere og personale i dagligdagen.

Bl.a. har Hornbækhave en ’demens-ring’ – sensorer, der er gravet ned rundt om plejehjemmet, og som betyder, at beboere med demens kan færdes sikkert på plejehjemmets område, både ude og inde. De beboere, som er ramt af demens og derfor har svært ved at orientere sig, kan få et kald i et armbånd eller en halskæde, som hele tiden fortæller personalet, hvor de befinder sig. Og forlader de plejehjemmets område, går en alarm. Fx hvis en beboer nærmer sig rundkørslen ud for plejehjemmet på Halfdan Rasmussens Vej, hvor der kører biler.

- Demens-ringen giver beboerne en følelse af frihed, fordi vi ikke behøver at låse dørene. Samtidig er det trygt for personalet, at de kan spore beboerne – og ved, hvor de skal finde dem, hvis de har begivet sig uden for plejehjemmets område, siger Lene Ullmann, plejehjemschef på Hornbækhave.

Prioriteret rækkefølge

Teknologien giver mulighed for at prioritere de kald, der kommer fra beboerne. Det betyder, at et kald fra en bestemt beboer – fx en terminal beboer eller en demensramt beboer med hang til at gå ture – kan sættes forrest i køen og altid vil gå igennem til personalets telefon før alle andre kald. Også det øger trygheden, både hos beboere og personale.

Af anden velfærdsteknologi har Hornbækhave ’skylle-tørre’-toiletter, som giver nogle beboere mulighed for selv at klare deres toiletbesøg uden at skulle have hjælp fra en medarbejder. Kun ét af toiletterne er i øjeblikket i brug, da det kræver et vist overblik at betjene det. Det er hos beboer Margit Bendtsen, som er meget glad for sit skylle-tørre toilet.

- Det gør, at jeg ikke skal ulejlige en medarbejder, men kan være uafhængig. Jeg synes, det er alle tiders, og det lever bestemt op til mine forventninger, fortæller hun.

Hun viser fjernbetjeningen, som betyder, at hun selv kan styre tempoet for skyl og tørring.

Lene Ullmann siger:

- Når et skylle-tørre toilet fungerer, er det godt for både beboer og personalet, som bliver aflastet arbejdsmiljømæssigt. Det er svært at finde en ordentlig arbejdsstilling, når man hjælper beboere med toiletbesøg. 

Programmering

Lene Ullmann peger på, at der også kan være udfordringer med velfærdsteknologien. Fx ligger der rigtig meget programmering bag demens-ringen – og et avanceret computerprogram, som kun to medarbejdere på plejehjemmet er inde i.

Og skylle-tørre toiletterne skal afkalkes – en procedure, som tager ca. et kvarter hver måned og tre kvarter hver tredje måned og bl.a. involverer, at toilettets serienummer skal registreres på en Ipad.

- Jeg kan godt blive lidt svedt ind imellem, siger Lene Ullmann:

- Man skal ikke tro, at velfærdsteknologien umiddelbart kan spare en masse personaletimer. Det tager sin tid at implementere. Og når det er gennemtestet, skal det stadig vedligeholdes. Men måske er noget af arbejdet flyttet fra sundhedspersonale til andre medarbejdergrupper som rengøringsfolk og teknikere. Og det kan jo også have en værdi i en tid med mangel på sundhedsfagligt personale.

Læs mere om velfærdsteknologi

Du kan læse mere om Hornbækhaves brug af velfærdsteknologi i en artikel hos TV2 Kosmopol. Bl.a. har plejehjemmet i flere boliger afprøvet en ny teknologi i sengene, som kan registrere, hvis en beboer står op om natten. Sensoren sørger både for at tænde et svagt lys, som kan lede til toilettet og samtidig sende en alarm til personalet. 

Læs artiklen: Smart teknologi skal være varme hænder for ældre

Lene Ullmann viser det hvide panel på væggen, som registrerer, når en beboer med demenskald bevæger sig fra én zone på plejehjemmet til en anden. Plejehjemmet er inddelt i zoner, som gør det nemt at lokalisere beboerne.

Den hvide kontakt markerer, hvor demens-ringen rundt om plejehjemmet går. Passerer en beboer med demenskald sensorerne, der er lagt ned i jorden, går alarmen hos personalet.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør