Borger

En bygård fra 1500-tallet ser dagens lys ved Rådhustorvet

Det gule hus på adressen Sct. Annagade 5A ved Rådhustorvet har siden foråret været under en omfattende renovering, så det fremover kan huse endnu flere kommunale medarbejdere i større og mere tidssvarende lokaler. Sct. Annagade 5A er den gule L-formede bygning

Men håndværkerne fik en overraskelse, da de gik i gang med renoveringen af kælderen i huset, der er bygget i midten af 1800-tallet. Under fundamentering af kælderen stødte håndværkerne nemlig på et gammelt flisegulv fra 1500-tallet. Og når det sker, ja så bliver arkæologer fra Nordsjællands Museum tilkaldt, så alle fund kan blive dokumentret – og renoveringsarbejdet blev sat på pause.Flisegulv fra 1500-tallet

Arkæologerne har siden maj fundet yderligere genstande i jorden under det gule hus, fx keramik og glas, teglsten, en skorsten med tilhørende ildsted og endda en kanonkugle. Kælderen i det gamle hus er blevet fyldt op med bl.a. gravsten fra kirkegården overfor. Alt sammen er det fund, der knytter sig til livet i Helsingør omkring 1575-1650, hvor Helsingør var en driftig købstad, der fik mange besøg af skibe fra hele Europa i kraft af Øresundstolden.

Liv Appel, der er museumsinspektør og souschef ved Museum Nordsjælland, er begejstret over de mange fund:

- Det er spændende at få mulighed for at undersøge genstande og materialer fra en bygning fra 1500-tallet. Så langt tilbage i tiden kender vi ikke så meget til, hvem der boede på dette sted i Helsingør, og hvordan deres levestandard var, fortæller hun.Souschef ved Nordsjællands Museum, Liv Appel, i kælderen

Foruden ældre bygninger, er der også fundet latriner (dvs. toiletter) og en brønd, der oprindeligt har ligget i en baggård. Da man anlagde det nuværende hus i 1800-tallet, er gårdspladsen blevet afgravet i niveau med det eksisterende kælderniveau.

Et skår fra et fad fra Weser-området, som efter udtjent brug er havnet i et latrin i baggården omkring 1600.

Fortæller om livet i 1500-tallets Helsingør

Arkæologernes arbejde består i at undersøge ruminddelingen i det gamle hus, de undersøger materialerne, der er brugt til gulve, de finder ting der blev tabt på gulvet og meget mere.

- Fundene fortæller meget om livet, der er blevet levet her, og hvad rummene er blev brugt til. De ting, vi finder siger også noget om, hvilke netværk man havde rundt om i verden. Her har man fx importeret keramik fra Europa, så der har boet nogen, der var godt ved muffen, fortæller Liv Appel.

Når alt er dokumenteret, laver Nordsjællands Museum en udgravningsrapport, og de bevaringsværdige genstande bliver magasineret på museet med henblik på udstillinger fx på Helsingør Kommunes Museer eller andre steder.

Da museet ikke har haft mulighed for at udføre de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejdet, som det ellers er almindelig praksis, må anlægsarbejdet midlertidigt indstilles.

Helsingør Kommune regner med at de arkæologiske udgravninger vil udskyde arbejdet med ca. et halvt år. Det betyder, at medarbejderne efter planen kan flytte ind i foråret 2022. Foruden de medarbejdere som i forvejen holdt til i bygningen, er det Center for By, Land og Vand, der skal flytte ind i det nye år.

I løbet af efteråret afholdes åbent hus i kælderen under Sct. Annagade 5A, hvor interesserede kan komme forbi og få en rundvisning.

Følg med i de seneste nyheder

Hold dig opdateret på de seneste nyheder fra Helsingør