Ny leder i CABAS: ”Det handler om at være menneske”

Det er en butik med mange varer på hylderne, som 57-årige Michael Merle har stået i spidsen for siden 1. august. CABAS rummer en bred palet af tilbud til borgere med særlige behov, herunder STU (særlig tilrettelagt uddannelse), aktivitets- og samværstilbud og beskyttet beskæftigelse i køkkener, caféer og andre værksteder på tværs af kommunen. Værkstederne fungerer som enhver anden arbejdsplads, dog i trygge og forudsigelige rammer og med god støtte fra personalet.

I CABAS har ca. 220 borgere en hverdag med arbejde, aktiviteter eller uddannelse tilpasset deres niveau - med hjælp og støtte fra ca. 70 engagerede personaler, som de kaldes. I daglig tale er det nemlig borgerne der er medarbejdere - eller brugere.

Og netop den brede vifte af tilbud ramte noget i Michael Merle.

Sammensætningen af de muligheder, der er i CABAS gjorde mig nysgerrig, siger Michael Merle. Her kunne jeg bruge min erfaring OG tilføre noget nyt, fortæller han.

Bedre til mennesker end til billeder

Michael Merle kommer fra en stilling som leder af Midtsjællands AktiveringsCenter, MAC, i Ringsted Kommune og har, trods sin uddannelse som billedkunster, gennem mange år arbejdet inden for social- og beskæftigelsesområdet. Han fandt hurtigt ud af, at han var bedre til at arbejde med mennesker end til at arbejde alene med sine billeder.

Under min uddannelse havde jeg et bijob, hvor jeg arbejdede med unge, helt ude på kanten af livet. Der blev jeg bevidst om, hvor ensomt det er at være billedkunstner. Og at jeg er bedre til fællesskaber, fortæller han.

Siden har Michael Merles interesse drejet sig hen imod en bredere målgruppe men altid med den sociale beskæftigelsesindsats som ankeret. Mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, fx udviklingshæmmede eller fleksjobbere, kan nemlig være en kæmpe ressource, hvis de får lov at være det, mener Michael Merle.

Uanset hvem du er, så er det at have en meningsfuld hverdag, herunder et arbejde, ekstremt vigtigt.

- At indgå i fællesskaber og føle at nogen regner med dig, og har brug for dig. Det bringer folk videre. Det har været den røde tråd for mig i mit arbejdsliv.

Bredt og præcist samarbejde

Og han har mange ambitioner for CABAS, selvom der også er meget at sætte sig ind i. Fokus lige nu er at fortsætte den positive udvikling, som CABAS er inde i. Der samarbejdes tæt med Center for Særlig Social Indsats, SPUC og jobcenter samt mange andre institutioner og foreninger på specialområdet. I samarbejdet er der fokus på det gode liv for borgeren.

- Min vision på længere sigt er et endnu mere indgående og præcist samarbejde i forhold til borgerne. Ikke for at CABAS skal shine - vi er her ikke for egen vindings skyld - men for borgerens fremtid. Det mener jeg er muligt inden for rammerne. Selvom vi, som alle andre på det her felt, er udfordret på økonomien, også fremadrettet, kan vi stadig være en stærk spiller, også for de øvrige kommuner, siger Michael Merle.

Som ny læner han sig op ad den stærke personalegruppe i CABAS, der alle er utrolig dedikerede. Det er også dem, der bidrager til, at hans viden om organisationen dagligt vokser.

- Ingen i CABAS har deres job kun for at tjene penge. Alle tror på, at de kan gøre en forskel. Det mærker man i de faglige drøftelser i dagligdagen, og når personalet kommunikerer på fineste vis med borgerne. Dialogen er den eneste vej til at opnå en god og tryg hverdag.

Traditioner skal holdes i hævd

Michael er stadig i ’undersøgelsesmode’, og lærer dagligt nyt om, hvordan tingene fungerer i CABAS. Derfor er det også planen, at han skal ud i ’praktik’ i skovcafeen på Nyruphus, på café CABAS i Snekkersten Hallen, på Nygård og i værkstederne for at blive klogere og bakke op.

Det er ude i den praktiske hverdag, at de små mirkaler sker.

- For eksempel synes jeg, det er vigtigt, at jeg og andre ledere kan være med til at fejre borgernes fødselsdage og andre mærkedage. Det er en anerkendelse af dem, som menneske. Og det betyder meget for dem, lyder det.

Traditioner er vigtige, og dem vil Michael Merle gerne holde i hævd. De giver struktur og er en måde at fejre livet på, som han siger. Derfor ser han også frem til, at det traditionsrige julemarked på Højvangen i Espergærde vender tilbage til december. Noget som alle i CABAS glæder sig til. Her står borgerne for produktion af varerne, de står i boderne og de agerer parkeringsvagter og guider de mange biler på plads. Det hele med en meget stor portion stolthed - og følelsen af at være en del af noget større.

Det handler i bund og grund om at være menneske.

- At have en meningsfuld hverdag, der giver dig lyst til at stå op om morgenen. Al erfaring viser, at når du er ledig er der større risiko for du kan blive syg både mentalt og fysisk. Derfor skal vi give borgerne den tryghed, genkendelighed og struktur, som de har brug for, så de kan bidrage.

Privat bor Michael Merle i Lillerød i Allerød Kommune med sin kone og to næsten voksne børn.

Foto: Michael Merle i Snedkeriet på Højvangen i Espergærde, hvor han kigger på ny-producerede ølkasser i træ - sammen med en af de faste personaler, Lennart Petersen.