Alkolinjen åbner døren til kommunens alkoholtilbud

Borgere og deres pårørende kan nu ringe 80 200 500 og tale fortroligt med professionelle rådgivere på Alkolinjen.

 80 200 500. Det er nummeret til en ny national telefonrådgivning om alkoholproblemer.

Alkolinjen har til formål at hjælpe borgerne videre med løsning af deres problemer – og efter behov også oplyse om den yderligere hjælp, som Helsingør Kommune tilbyder.

- I Helsingør Kommune har vi både gratis alkoholbehandling til vores borgere med alkoholproblemer og til deres koner, mænd, kærester og børn. Vi tilbyder blandt andet døgnbehandling og anonym alkoholbehandling på enten Helsingør Rusmiddelcenter eller i nogle af de tilbud, som vi har en samarbejdsaftale med. Og vi har Helsingung, som er et tilbud til unge under 25 år med et overforbrug af rusmidler, hvor deres forældre også kan få hjælp og rådgivning. I Helsingung er der ligeledes mulighed for anonym rådgivning, siger Duygu A. Ngotho, fungerende formand for Socialudvalget i Helsingør Kommune.

Fortrolig samtale og eventuelt mere gratis hjælp

Bjarne Elholm er leder af den nationale Alkolinjen, og han fortæller, at det er et af tilbuddets hovedformål at åbne døren til den hjælp og de behandlingstilbud, som kommunerne allerede tilbyder og er dygtige til.

- Endnu flere end de, der får hjælp i dag, skal kende til og tage imod den hjælp, som de kan få i kommunen. Det gælder ikke kun dem, der personligt har et alkoholproblem, men også deres familier og børn, siger Bjarne Elholm.

Mange flere skal have hjælp og behandling

Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse om det til borgerne, og der er god grund til at få flere i behandling. Kit Broholm er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og siger, at alkoholafhængighed er et stærkt underbehandlet problem. Der går i gennemsnit 10-12 år, før borgere med alkoholproblemer kommer i behandling.

- Det er alt for længe. For den drikkende er det langt lettere at få effekt af behandlingsforløbet, hvis der sættes ind tidligt. For børnene kan den lange ventetid betyde, at det er den bedste del af deres barndom, der belastes af alkoholproblemer. Hvis pårørende eller den drikkende får rådgivning i tide, er der bedre chancer for, at familien ikke bryder sammen på grund af alkoholproblemet, siger chefkonsulent Kit Broholm, Sundhedsstyrelsen.

Det vurderes, at 140.000 mennesker er alkoholafhængige, men kun ca. 15.000 modtager egentlig alkoholbehandling.


Fakta:

Alkoholproblemer skader ikke kun den, der drikker
• En partner og børn til en person med alkoholoverforbrug belastes ofte psykisk af alkoholproblemet i lige så høj grad, som den der drikker
• At have et alkoholproblem eller at være pårørende til en person med et overforbrug er en situation som mange forsøger at skjule, selvom der er mulighed for at få hjælp

Læs mere om kommunens tilbud til alkoholafhængige

Læs mere om Helsingung

 

 

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer