Drik en øl med Hamlet

Samarbejdet mellem ’Elsinore - Home of Hamlet’ og Wiibroe har ført til at en række spisesteder og cafeer i Helsingør får nye glas.

Når gæsterne i fremtiden drikker en øl på et af byens spisesteder, vil en del få den kolde drik serveret i et glas med Hamlet-logo på.
Det er resultatet af et samarbejde mellem Shakespeare-netværket ’Elsinore - Home of Hamlet’ og Wiibroe, som har sponseret 1.000 ølglas til Helsingørs cafeer og spisesteder.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Carlsberg. Det er rart, når kultur- og erhvervsliv kan arbejde sammen – og her har vi arbejdet smukt sammen om at understøtte Helsingør Kommunes brand som Home of Hamlet, siger Henrik Møller, formand for udvalget for Kultur og Turisme.

- Når gæsterne på spisestederne drikker af glassene, bliver de mindet om, at de er i Hamlets by. Det kan ikke være bedre.


Et samarbejde, der går langt tilbage

Samarbejdet mellem ’Hamlet’ og Wiibroe går langt tilbage – til 1958, hvor Wiibroes Bryggerier lancerede deres ’Hamlet-beer’. Øllen var bryggeriets stærkeste, med en alkoholprocent på cirka seks. I 1961 kom øllen ’Ophelia’ til, og de to øl var en del af Wiibroes sortiment i en årrække frem.

Det er tanken om at kæde Hamlet og øl sammen, som Carlsberg, der siden har overtaget Wiibroe, bygger videre på med de nye ølglas.

- Vi er rigtig glade for, at Wiibroe er med til at støtte ’Elsinore - Home of Hamlet’ med helt unikke glas, som kun er produceret i 1.100 eksemplarer, siger Mads Egeskov Jensen, Wiibroe-ansvarlig i Carlsberg Danmark.

Han fortsætter:

- Vi blev kontaktet af Helsingør Kommune, som ville høre om et muligt samarbejde. Det sagde vi ja til med det samme, fordi vi sætter stor pris på traditioner, og synes det er vigtigt at værne om kunst og kultur. Valgt blev et fælles Wiibroe og ’Elsinore - Home of Hamlet’-glas, som vi er rigtig glade for at levere til festlighederne.


450 ølglas til Cityforeningen

Cityforeningen har fået 450 ølglas, som er delt ud til deres medlemmer og samarbejdspartnere. De spisesteder og butikker, som har fået glas, er bl.a. Sweet Image huset, Axelhus, Hold An, Bistro La Mer, PitStop, Café Hyacint, Madam Sprunck, Borgerkroen og Rib House.

- Vi vil meget gerne støtte op om satsningen på at gøre Helsingør til Hamlets hjem i folks bevidsthed. Cafeerne og restauranterne nyder jo godt af de mange gæster, der kommer til byen. Også de mange, som kommer for at se Shakespeare-skuespil, siger Mette Damving fra Cityforeningen.

Øl og Helsingør har længe nydt godt af hinanden. I Shakespeares ’Hamlet’ får danskernes alkoholvaner et par ord med på vejen. Som Hamlet siger til sin ven Horatio: ‘I nat har kongen fest og drikkelag; han svirer og han svinger sig i dansen, og for hvert rhinskvinsmål han skyller ned, skal pauker og trompeter skråle om hvor herligt han har skålet.’
Ligeledes nævnes en gammel skik med at affyre kanonerne, når der skåledes. Om det sker, når der drikkes et glas rundt omkring i byen, må tiden vise.

Baggrund

I år er det 400 år siden, William Shakespeare døde og 200-året for verdens ældste Shakespeare-tradition på Kronborg Slot. ’Elsinore - Home of Hamlet’ er et samarbejde mellem Helsingør Kommune, HamletScenen, Kronborg Slot og VisitNordsjælland, støttet af Region Hovedstaden, en del af Greater Copenhagen og Wonderful Copenhagen med bidrag fra VisitDenmark.