Helsingør investerer millioner i kultur og teknologi projekt

Byrådet i Helsingør Kommune har sagt ja til at investere 4,5 millioner kr. i at udvikle et kreativt uddannelsesmiljø - CATCH.

Indtil i mandags var CATCH kun en idé, men med vedtagelsen af Helsingør Kommunes budget i Byrådet, er idéen rykket et stort skridt nærmere virkeligheden. Byrådet har nemlig bevilliget 4,5 millioner kr. til projektet, der skal skabe et uddannelses- og væksthus for kreative studerende fra fx designuddannelserne. De studerendes idéer på art-tech området også skal være til gavn for erhvervslivet.

- Her i Helsingør Kommune har vi stort ønske om at blive et nationalt center for kunst, kultur og teknologi, og derfor er det oplagt, at vi investerer i udviklingen af CATCH. Det ligger også i god forlængelse af vores indsats for at holde kommunens fornemme placering som et af landets kulturelle højborge. CATCH vil samtidig kunne styrke Helsingør som uddannelseskommune, hvilket er afgørende for at sikre både vækst og udvikling, siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune.

Den grundlæggende tanke med CATCH er, at kommunen gennem uddannelsesmiljøet, bidrager til innovative og levedygtige konstellationer i spændingsfeltet mellem kunst, videnskab og teknologi. Det er afgørende for CATCH’s succes, at samarbejdspartnerne tæller repræsentanter fra såvel erhvervslivet som fra anerkendte uddannelsesinstitutioner. Allerede nu har Institut for Visuelt Design under Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, meldt sig som partner i projektet.

- Vi er meget begejstrede for dette vækst og innovationstiltag. Det er både ,visionært og modigt. Den trebenede strategi med kunst, teknologi og viden passer utrolig godt sammen med den studiegrundform, designuddannelsen hviler på. Vi ser frem til at udvikle en række spændende samarbejder i det kreative uddannelsesmiljø CATCH bl.a. i form af sommerskoler”, siger Tine Kjølsen, institutleder KADK, institut for visuelt design.

Med etableringen af CATCH får erhvervslivet tæt kontakt til fremtidens front runners og innovative kræfter. Målet er, at kunstnerisk og teknologisk forskning bliver omsat til praksis, og at erhvervslivet inspireres af nye kreative landvindinger. Som studerende på CATCH er man del af et tværfagligt team, der – under ledelse af mentorer – vil blive kastet ud i problemstillinger i mødet med CATCH Cases – en problembørs, der forsyner de studerende med konkrete opgaver stillet af kultur- og erhvervslivet.

- Det er interessant, hvis CATCH kan blive et væksthus, hvor visioner omsættes til praktiske løsninger og hvor dansk kultur- og erhvervsliv kan møde kreative studerende, der kan være med til at udvikle og innovere de eksisterende forretningsmodeller. Fremtidens væksterhverv og jobskabere er i høj grad indenfor oplevelsesøkonomien, IT og digitalisering - derfor giver dette initiativ rigtig god mening, siger Dansk Erhvervs markedsdirektør Mette Feifer.

Helsingør Kommuner har allerede etableret CLICK Festival, der giver adgang på art-tech området til nationale og internationale kunstnere og til fagmiljøer. Det er første  skridt  mod konkret vækstskabelse med afsæt i Helsingørs private og offentlige kulturaktører.

”Med initiativer som Click Festival, INDEX: Award og fx innovationsprojektet Boost i folkeskolen, synes jeg, at vi tydeligt viser, at Helsingør Kommune er ved at skabe en rugekasse for innovation og iværksætteri”, afslutter borgmester Benedikte Kiær.

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer