Sænk farten – en lille smule betyder en hel del

Fart er stadig den største dræber i trafikken, og to ud af tre trafikdrab sker på landeveje. Derfor er det vigtigt at sænke farten.

I løbet af de seneste år er gennemsnitsfarten dalet på de danske landeveje. Og det afspejler sig i antallet af dødsulykker i trafikken. De sidste par år har vi nemlig haft et rekord lavt antal dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken. Men fart er stadig den største dræber i trafikken.

Landevejene er de farligste vejstrækninger i Danmark. På de veje sker to ud af tre trafikdrab. For høj fart er en af de væsentligste årsager til, at ulykkerne sker, og at trafikulykkerne får så alvorlige konsekvenser.

Helsingør Kommunes Trafiksikkerhedsråd vil sammen med Rådet for Sikker Trafik have flere til at overholde fartgrænserne. I den næste måned vil man langs vejene kunne se skilte sat op med teksten ”Sænk farten en lille smule”.

- I bund og grund handler det om at få flere sikkert hjem hver dag til deres familie. For høj fart er et problem på vejene. Hvis vi alle sænker farten bare en lille smule, så kan det samlet set gøre en stor forskel. Derfor er vi med i kampagnen, siger Johannes Hecht- Nielsen formand for Helsingør Kommunes Trafiksikkerhedsråd.

Ulykker i landevejskryds

Hvis en bilist drøner af sted på en landevej, kan det være svært at vurdere, om man kan nå at krydse vejen, hvis man vil lave et venstresving eller kommer ud fra en sidevej eller udkørsel.

- Hvis du kører blot 10 km/t for stærkt, forlænger du bremselængden markant. Det kan være afgørende for, om du når at bremse op eller brager ind i en bil eller person, der er ved at krydse vejen. Det er derfor vigtigt, at flere overholder fartgrænserne, siger Johannes Hecht-Nielsen.

Der bor omkring 700.000 mennesker i nærheden af landevejene. I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik sagde ni ud af ti, at de var bekymret for eller generet af bilernes høje fart på landevejene.

Fakta:

• For høj fart er en faktor i fem ud af ti dødsulykker
• To ud af tre trafikdrab sker på landevejene
• Ofte er det mindre fartoverskridelser, der er årsag til ulykker
• Trafikulykker kostede samfundet godt 9 mia. kr. i 2015
• De fleste, der bor ved en landevej, er bekymrede for bilisternes høje fart

Om kampagnen:

Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. Derfor vil kampagnen ”Sænk farten – en lille smule betyder en hel del” minde bilisterne om, at hvis de letter foden lidt fra speederen, så kan det betyde færre alvorlige ulykker. Rådet for Sikker Trafik og landets kommuner står bag kampagnen. 

Læs mere om kampagnen

Læs fakta om fart