Lyt, leg og bevæg dig til en sund hjerne

Velbesøgt temamøde på Kulturværftet gav inspiration til at holde hjernen frisk - hele livet


- Det bedste, man kan gøre for sin hjerne, er at være fysisk aktiv.

Sådan lød en meget konkret og simpel opfordring fra læge og hjerneforsker Ellen Garde, fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet, der var i Helsingør for at fortælle om, hvad der sker med vores hjerne, når vi bliver ældre, og hvordan vi holder den frisk længst mulig. Arrangementet var et af flere temamøder under overskriften ’Bevar dig vel i seniorårene’ om sund aldring, som Helsingør Kommune står bag.

Forklaringen lyder, at når du er fysisk aktiv, hjertet banker og pulsen kommer op, så øges blodforsyningen og vigtige næringsstoffer og ilt kan nå alle hjernens celler. Fysisk aktivitet har endda vist sig at kunne fremme vækst og dannelse af nye hjerneceller, bl.a. områder i hjernen, der er vigtige for at holde hukommelsen i form, så man fortsat kan lære nyt og huske, hvad man lærer. Men motion er langt fra det eneste, du kan gøre for din hjerne.

- Når man spiller eller lytter til musik, leger, er sammen med andre og bare gør noget andet, end man plejer, stimulereres nye nervebaner og hjernen kan helt fysisk blive større og fungere bedre. Noget så simpelt som at bytte rundt på tallerkner og kopper i køkkenskabene, kan være gavnligt for hjernen. Og det er aldrig for sent at gå i gang, pointerede Ellen Garde.

Og det var lige den slags inspiration, som mange var kommet efter. De 250 fremmødte var borgere omkring de 60 år og derover, der med stor interesse fulgte med i den indledende gennemgang af hjernens funktioner og centre. Else Plessner og Thomas Jensen, Hellebæk, var blandt deltagerne:

- Jeg har selv Parkinsons, så jeg ved, at det er meget vigtigt, at jeg holder mig i gang, både fysisk og mentalt. Så jeg håber på, at få noget ny viden med hjem, sagde Thomas Jensen lige inden Ellen Garde gik på scenen. Hans hustru Else Plessner supplerede:

- Jeg synes, at man har en pligt til, både over for sig selv og sine nærmeste, at holde sig orienteret om, hvad man selv kan gøre for at sit helbred. Vi skal vide noget, og vi har et ansvar. Derfor er vi her i dag.

Man skal gå op i noget
Også Gitte Holmsgaard fra Espergærde havde taget kæresten Eivind Aunsmark med til Kulturværftet for at blive klogere.

- Jeg tror, at det vigtigste er, at man går op i noget og har nogle interesser. Jeg går selv til kor og teater, men måske der er plads til nye interesser. Det er de små ting, man kan forbedre i sin hverdag, lød det fra Gitte Holmsgaard i pausen.

Temamøderne ’Bevar dig vel i seniorårene’ er sat i værk, da borgerne i Helsingør Kommune lever længere og flere bliver ramt af livsstilssygdomme og demens.

- Det er vigtigt, at vi som kommune formidler viden til borgerne og arbejder med forebyggende tiltag, men den enkelte borger kan også selv gøre en indsats for at bevare sit helbred og sin livskvalitet. Bevægelse, kost, søvn og socialt samvær er tilsammen nøglen til at holde hjernen frisk. Og de mange fremmødte i dag vidner om, at rigtig mange borgere heldigvis er interesserede i det. Det er vi utrolig glade for, siger sundhedskonsulent i Helsingør Kommune, Tove Dam.

Det var anden gang, at Helsingør Kommune havde inviteret Ellen Garde til Helsingør for at fortælle om, hvordan man holder hjernen frisk, da det første temamøde i maj hurtigt blev ’udsolgt’.

Læs mere om kommunens sundhedstilbud