Kunst ved det kommende sundhedshus skal kunne føles, høres og røres

Tre kunstnere er blevet valgt til at skabe permanente kunstinstallationer til Helsingørs kommende og nye Sundhedshus.

I foråret har Helsingør Kommune og Statens Kunstfond inviteret kunstnere til at indsende idéer til kunstværker, som skal opføres i området omkring Helsingørs nye Sundhedshus. De udvalgte kunstnere er Ragnhild May, Wendy Plovmand og Rune Brink Hansen. De udvalgte idéer er blevet skabt på baggrund af en række kriterier. De skal blandt andet passe ind i omgivelserne og have en teknologisk dimension.

Formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget Mette Lene Jensen fortæller om forventninger til kunstværkerne:

Det nye sundhedshus bliver et sted for mange borgere i Kommunen og de tre kunstværker vil bidrage til den vision vi har haft for huset; at det skal være et åbent og tilgængeligt hus. Det håber vi så, at kunsten kan hjælpe med til.

 

De tre kunstværker

Kunstner Ragnhild May står bag et af kunstværkerne. Hun vil lave en installation af bronzestøbte ører på det grønne område ved Sundhedshuset. Skulpturerne er forbundet parvis, så du kan tale i det ene øre, og så kommer lyden ud af et af de andre ører. I 2020 vil kunstneren og Catch invitere alle borgere til at lægge øre til kunstværket. Så det kan være dit øre, der kommer til at blive støbt i bronze ved sundhedshuset.

Rune Brink Hansen undersøger, i sine værker, hvordan lys og mørke kan skabe rum i omgivelserne. I hans kunstværk bliver blandt andet træerne oplyst.

Wendy Plovmand er oprindelig fra Helsingør. Hendes værk er tre store sten, der kommer til at være i Sundhedshusets foyer. Stenene bliver smykket med tekster og poesi, som kunstneren vil samle gennem samtaler med borgerne. Teksten blive skrevet med selvlysende skrift, så det også lyser i mørke.

Kunst der arbejder med sanserne

Søren Taaning, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst fortæller om de udvalgte værker

Det nye Sundhedshus i Helsingør får tre kunstværker, der på forskellige måder arbejder med syns-, lytte- og høresansen. Jeg er sikker på, at kunsten vil bidrage til et levende, smukt og legende miljø.

Projektet der er finansieret af Helsingør Kommune og Statens Kunstfond, er et led i en lang tradition for dansk kunst i sundhedsinstitutioner, da kunsten har en positiv indvirkning på mennesker - både patienter og personale. Det er formand for Legatudvalget for Billedkunst Søren Taaning enig i, og forklarer endvidere at

Kunsten kan være med til at skabe en anderledes atmosfære og byde velkommen på en ny måde. Det er fx på den måde, kunst kan gøre en forskel i dagligdagen på de sundhedshuse og hospitaler, som vi oplever, er meget interesserede i at samarbejde med Statens Kunstfond.

 Formand for kultur- og turismeudvalget Michael Mathiesen glæder sig også over det nye kunstprojekt i Helsingør Kommune og fortæller at:

Vi er rigtig glade for, at Statens Kunstfond har bidraget til at Helsingør kan få værker af tre kunstnere til det nye Sundhedshus. Helsingør er en kommune, hvor kulturen og kunsten lever i bedste velgående og selvfølgelig skal den være til stede tæt på borgernes hverdag; også i det nye sundhedshus.

Især den offentlige kunst er synlig, når man går en tur rundt i Helsingør og om den fortæller Michael Mathiesen:

Helsingør har mange spændende værker rundt i byens offentlige rum og jeg glæder mig til, at området omkring Sundhedshuset også bliver et sted, man kan besøge og opleve tre nye værker i vores allesammens kunstsamling.

 Kunstværkerne vil stå færdige samtidig med åbningen af det nye Sundhedshus.

De tre kunstnere

Ragnhild May

Rune Birk Hansen

Wendy Plovmand