Lydworkshop for de mindste

Vuggestuebørnene fra Børnehuset Hellebæk har haft besøg af Yasmin Steenholdt, som udforskede lyde sammen med dem.

Gruppen af vuggestuebørn sidder på liggeunderlag på gulvet. Børnene putter sig ind til deres velkendte voksne pædagoger og medhjælpere, mens de kigger med store øjne på dagens gæst, Yasmin Steenholdt.

Hun har trommer, rasle-æg og chiffontørklæder med – og en iPad med forskellig musik. Og så går hun ellers i gang med at synge og tromme rytmer. Gradvis bliver børnene mere modige, og efter et stykke tid danser de fleste af dem sammen med Yasmin Steenholdt – eller griber en tromme eller guitar.

- Børn er naturtalenter inden for innovation og nysgerrighed. At eksperimentere med lyd og krop er et fantastisk univers, hvor vi bruger alt, hvad der er i hverdagsrummet, fortæller Yasmin Steenholdt.

Hvad er lyd egentlig?

Yasmin Steenholdts besøg i Børnehuset Hellebæk er en del af efterårets kultursamarbejde mellem fem daginstitutioner, som arbejder med temaet lyd. Det er, ud over Børnehuset Hellebæk, Klatretræet, Nyrup, Hallandsgården og Ålsgårde Børnehus.

Ud over Yasmin Steenholdts arbejde med de yngste børn er der i begyndelsen af november lydworkshops med Birgit Løkke. De er for de børnehavebørn, som skal i skole til næste år.

- Vi skal tale lidt om, hvad lyd egentlig er, og hvorfor vi overhovedet kan høre noget, fortæller hun.

Daginstitutionerne er på forhånd blevet bedt om at finde ting, der frembringer sjove eller særlige lyde - og lave deres egne musikinstrumenter, som børnene kan bruge til at lave lyd.

- Og så skal vi undersøge, om vi kan få musik ud af lydene. Vi vil også udforske vandets mange lyde, fortæller Birgit Løkke.

Lydforløbet i daginstitutionerne afsluttes med en koncert for de ældste børnehavebørn torsdag den 14. november 2019 på Marienlyst Slot. Her medvirker både Yasmin Steenholdt og Birgit Løkke.

Fakta:

• Kulturaktiviteter bidrager til de små børns fantasi, leg og udvikling. Derfor samarbejder kulturområdet og dagtilbuddene i Helsingør Kommune om kunst og kultur i alle kommunale og selvejende vuggestuer og børnehaver.

• Aktiviteterne tæller over 250 workshops, koncerter og besøg på kulturinstitutioner.

• Samarbejdet mellem dagtilbuds- og kulturområdet er foreløbig en fire-årig indsats frem til 2021. Indsatsen er primært finansieret gennem kommunale midler og støtte fra Kulturstyrelsens pulje En tidlig Kulturstart.

Alle børn i dagtilbud i Helsingør Kommune får i efteråret 2019 et kulturtilbud med et af disse temaer:
• Lyd
• Cirkus – via musik, cirkusaktiviteter og drama
• Film, animation og billedkunst/bevægelse
• Vand – formidlet gennem naturvidenskab, fortælling, billedkunst og musik.