Borupgårdskolen styrker læselysten

Tre klasser fra Borupgårdskolen har arbejdet med foldebøger – i den forbindelse har eleverne læst forskellige genrer af bøger.

Børn skal læse af lyst – også i de større klasser. Det er målet på rigtig mange folkeskoler – også i Helsingør Kommune. Og på Borupgårdskolen har PLC-koordinator Birgitte Reindel taget et nyt middel i brug. Nemlig foldebøger, som opfordrer eleverne til at læse bøger i seks forskellige genrer og bagefter skrive lidt om dem.

Børnene bliver bl.a. opfordret til at læse fantasy eller krimi – og en blå bog. Samtidig skal de læse en bog, som en af deres kammerater har anbefalet.

- Vi ved, at det batter rigtig meget, når børn anbefaler bøger til hinanden, fortæller Birgitte Reindel.

Læst en masse bøger

Dette interview er lavet umiddelbart før Corona-nedlukningen i midten af marts. Dengang var tre klassers foldebøger udstillet på Borupgårdskolens PLC (det pædagogiske læringscenter), og elever fra 5.c var inviteret til fernisering. Elevernes bøger var blandt de udstillede – og de var meget ivrige efter at se i hinandens foldebøger.

- Vi har fået læst en masse bøger og lært nye genrer at kende, fortæller Nanna, Liv og Caroline fra 5.c.

Læsning inden for rammer

Deres klasselærer Susanne Hauge siger:

- Det har været fint for eleverne at læse ud fra nogle bestemte kriterier. Og så har børnene været glade for, at de kun skulle skrive et meget kortfattet resumé af bøgerne – i stedet for de længere analyser, som de ellers bliver bedt om, når de læser i dansk. Det har også været rigtig fint, at børnene har skullet anbefale bøger til hinanden.

Forløbet har været frilæsning – og for Birgitte Reindel har det været fint at se, at børnene er gået på opdagelse efter nye bøger på PLC.

- Jeg er altid klar til at hjælpe med at finde en god bog, siger hun.

Under Corona-krisen har PLC i sagens natur været lukket, men nu er der så småt åbnet for udlån og aflevering igen. Og foldebøgerne regner Birgitte Reindel bestemt med, at eleverne også vil blive præsenteret for til næste år.

Også Susanne Hauge har tænkt sig at genbruge dem til sine elever, da de har været glade for at læse og arbejde med bøger på den måde.

Fakta om foldebøger:

En foldebog opfordrer eleven til at læse bøger i forskellige genrer og – ganske kort – gøre sig nogle tanker om teksten.

Her er opfordringerne til eleverne:
• Læs en science fiction, en krimi eller en fantasy-bog
• Læs en bog, der er skrevet af en udenlandsk forfatter
• Læs en bog, der er skrevet af en dansk forfatter
• Læs en blå bog
• Læs en bog med illustrationer
• Læs en bog, som en af dine kammerater har anbefalet
På bagsiden: Denne bog vil jeg anbefale til en kammerat, fordi…