Lærerstuderende: Helsingør er et dejligt uddannelsessted

Sarah Brandt læser til lærer i Helsingør og synes, der er rigtig mange fordele ved uddannelsesstationen, som har et praksissamarbejde med lokale skoler.

I august 2019 begyndte Sarah Brandt på læreruddannelsen, som har til huse på Kulturværftet. Hun er en del af andet hold lærerstuderende på uddannelsesstationen i Helsingør. Det første hold begyndte i august 2018.

- Da jeg opdagede, at jeg kunne læse de to første år af læreruddannelsen i Helsingør, var jeg ikke i tvivl om, at det var det rigtige for mig. Det gjorde uddannelsesstarten meget mere overskuelig og rolig, at jeg ikke skulle ind til et sted i København med en masse forskellige uddannelser og mennesker samlet, fortæller hun.

- Og da jeg først var begyndt, fik jeg hurtigt øjnene op for det, som gør uddannelsesstationen i Helsingør ekstraordinær. Fx har vi et meget tæt forhold til vores medstuderende og underviser, fordi vi ikke er så mange på holdet. Der er mulighed for, at vi kan stille spørgsmål og få én-til-én tid, og det er en kæmpemæssig fordel. Og så er Kulturværftet et fint og rart sted at være, og der er gode biblioteksfaciliteter ved hånden.

11 studerende

Der er i alt 11 studerende på Sarah Brandts hold. De otte har valgt dansk på mellemtrinnet og i udskolingen som linjefag, og de sidste tre har matematik som linjefag.

Allerede fra dag ét har eleverne været tilknyttet en klasse og en lærer på en lokal folkeskole. Sarah Brandt er sammen med en gruppe studiekammerater koblet til en 7. klasse og deres klasselærer på Hellebækskolen.

- Vi kom nærmest ud på skolen fra dag ét, og det giver vanvittig meget, at vi har mulighed for at afprøve de ting i praksis, som vi har lært. Det gør, at vi mærker faget på en helt anden måde, end når vi bare sidder og læser. Vi tester forskellige undervisningsstrategier- og materialer og debatterer, hvad der virker og ikke virker. Og vi kan bruge vores erfaringer, når vi skriver opgaver.

- Samtidig oplever vi en lærer, som har været i faget i mange år og ser, hvordan hun håndterer forskellige situationer og bruger sine undervisningsmaterialer. Det er guld værd, og der er masser af muligheder for at hente hjælp og inspiration. Vi kan også mærke, at de på skolen har glædet sig til at have studerende. Vi kommer med nye input, og eleverne synes, det er mega sjovt, når vi er der.

Sparet transporttid

Sarah Brandt boede i Helsingør, da hun begyndte på uddannelsen. Hun er siden flyttet til Gilleleje, men da hun valgte uddannelsessted, havde det helt klart betydning for hende, at hun kunne læse i sit nærområde og spare en lang transporttid.

- Helsingør er jo et dejligt sted, og vi har talt med vores underviser om, at vi skal blive endnu bedre til at inddrage omgivelserne som fx Kronborg i undervisningen.

Sarah Brandt fortæller, at der er et godt studiemiljø på uddannelsesstationen.

- Selvfølgelig er der ikke store fester og fredagsbar. Men vores hold går somme tider på café eller sidder på Kulturhavnen og snakker og hygger. Vi har også haft et arrangement sammen med første årgang. Det er dejlig roligt og intimt.

Videre på Campus Carlsberg

Foreløbig er det kun de første to år af den fire år lange læreruddannelse, man kan læse i Helsingør. Herefter skal man læse videre på Campus Carlsberg i København. Men Sarah Brandt så gerne, at alle fire år kunne læses i Helsingør.

- Det ville være så fedt, siger hun.

Og hvorfor besluttede hun sig for at læse til lærer?

- Jeg vil gerne gøre en forskel for eleverne ved at give dem god undervisning. Det er en kæmpe gave at bidrage til at støtte de unge mennesker, både fagligt og personligt. At være med til at præge dem, så de bliver gode samfundsborgere, slutter hun.

Fakta om læreruddannelsen i Helsingør

• De to første år af læreruddannelsens i alt fire år kan læses på uddannelsesstation Helsingør, som hører under Københavns Professionshøjskole.

• Uddannelsen i Helsingør har et tæt samarbejde med de lokale folkeskoler, hvor de studerende har deres regelmæssige gang fra studiestart.