Naturcenter Nyruphus tilbyder udendørs klasserum til skoleklasser

Alle folkeskolens klasser er tilbage på skolebænken – og for at aflaste skolerne tilbyder Naturcenter Nyruphus to såkaldte kåter til undervisningsbrug.

Fra den 18. maj har alle folkeskolens klasser været tilbage efter Corona-nedlukningen – til en lidt anderledes hverdag, der godt kan udfordre de fysiske rammer på skolerne. Fx skal der være mindst en meter mellem eleverne, når de sidder i klassen, og de skal være mest muligt udendørs.

For at understøtte udelivet har Naturcenter Nyruphus fået Naturstyrelsen til at stille to kæmpemæssige tipier, såkaldte kåter, op ved naturcentret. Hver af kåterne kan rumme en skoleklasse, og mange klasser har allerede taget imod tilbuddet om en dag i det fri.

Blandt dem er 5.b fra Grydemoseskolen, som Nyhedsbrevet Børneliv møder på Nyruphus.

- Vi tog straks imod det gode tilbud, og der er ingen tvivl om, at eleverne får masser af oplevelser med hjem, siger lærer Christinna Reed fra Grydemoseskolen.

Boltrede sig i det fri

Eleverne boltrede sig i det fri, og det skortede ikke på spørgsmål til naturvejlederne. Bl.a. havde eleverne fundet en papiragtig masse, som de ikke vidste, hvad var. Var det gamle aviser, som var smidt i skoven og gået halvt i opløsning?

Nej, kunne naturvejleder Søren Rafn fortælle. Der var derimod tale om udtørrede alger fra et indtørret vandhul.

Eleverne var også meget optaget af en mus i skovbunden, som de forsøgte at fange.

- Det er så fedt, når eleverne kommer ud i naturen. Så sanser de en masse og stiller gode og nysgerrige spørgsmål, siger naturvejleder Søren Rafn.

Han understreger, at skoler og dagtilbud ikke behøver at tage til Nyruphus for at få oplevelser i naturen.

- Helsingør er begavet med skov, strand og eng, og tit er der masser af naturoplevelser i børnenes nærområder. Vi kommer gerne ud og hjælper med at bringe de lokale udeområder i spil også.

Glæder sig over udeliv

Naturvejleder Maj-Britt Salhauge supplerer:

- Det er virkelig dejligt, at vi har fået lov at åbne efter Corona-krisen, og at vi også må køre forløb med eleverne igen. Vi kan kun glæde os over, at børn i dagtilbud og skoler er mere ude, end de plejer, og oplever, hvor meget naturen har at byde på. Der er så mange ting, som bliver konkrete ude i skoven. Fx kan man virkelig se, hvor lidt lys den udsprungne bøgeskov slipper igennem til skovbunden. Og der er ingen tvivl om, at mange børn trives rigtig godt udendørs. Vi kan kun håbe, at tendensen med mere udeliv varer ved, efter at Corona-krisen er slut.

Kåterne ved Nyruphus kan reserveres hos naturcentret, sorra@helsingor.dk. De bookes efter først-til-mølle princippet.

Reserver en kåte

Man kan også skrive til Søren Rafn, sorra@helsingor.dk, eller Maj-Britt Salhauge, mbs38@helsingor.dk, hvis man vil aftale et besøg fra naturcentret. 

Er det gamle aviser, som er smidt i skovbunden og gået halvt i opløsning? Nej, det er udtørrede alger fra et indtørret vandhul, fortæller naturvejleder Søren Rafn.

Under Corona-krisen har naturcentret holdt gryden i kog via nettet – med inspiration til forløb og tips og tricks – men det er ikke det samme som at møde eleverne i levende live, understreger Søren Rafn og Maj-Britt Salhauge.

Et sted i skovbunden gemmer sig en lillebitte mus...

Naturvejleder Søren Rafn oplever tit, at børn er spørgelystne i naturen.

Forårsskoven byder på mange sanseindtryk.