Skolen i Bymidten kan blive årets skolebyggeri 2020

Fem skolebyggerier er med i opløbet om prisen, og man kan stemme på sin favorit indtil den 8. juni.

Skolen i Bymidten er sammen med fire andre nye skolebyggerier med i opløbet til at vinde prisen som årets skolebyggeri 2020.

Det er firmaet Nohrcon, som står bag kåringen, og en jury af fageksperter har udvalgt finalisterne. De dyster i en offentlig afstemning frem den 8. juni kl. 12.

Læs mere og stem her

Prisvinderen afsløres den 15. juni 2020.

De fem nominerede er:

  • Christianshavns Skole, København K
  • Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), Aarhus N
  • Skolen i Bymidten, Helsingør
  • Peder Lykke Skolen, København S
  • Lindbjergskolen, Herning

En forvandling

Om Skolen i Bymidten skriver Nohrcon:
Skolen i Bymidten i Helsingør har gennemgået noget af en forvandling. Seks af skolens bygninger er blevet renoveret, så de rummer tidssvarende læringsmiljøer, tre er blevet revet helt ned, og der er blevet opført tre nye bygninger.

De nye bygninger rummer hhv. 1) tumlesal, 2) værksteder og faglokaler for udskolingen og 3) hjemmebase for udskolingen, musikskole og ny idrætshal.

Den største nye bygning til idræt, musikskole og udskolingen har læringsmiljøet for de ældste elever på 1. og 2. sal. Via en gangbro kan eleverne nemt komme til den nærliggende værkstedbygning. Idrætshallen og musikskolen ligger i stueplan, så faciliteterne nemt kan tilgås af lokalsamfundet efter skolens åbningstid. En åben foyer leder ind til idrætshallen, der er sænket ned i terrænet. Musikskolen er i to etager og rummer to koncertsale, øve- og samspilsrum.

Værkstedsbygningen rummer lokaler til de naturvidenskabelige fag og kreative fag. Her er også et væksthus, hvor der også er mulighed for at undersøge en fisk eller et svinehjerte.

Tumlesalen er placeret tæt på de yngste elever og bruges både af skolen og SFO’en.

Skolen delt op

De eksisterende bygninger er fuldstændig gentænkt. Skolen er delt op i en række fysiske afdelingsområder for indskoling og mellemtrin. Der er også faciliteter til klub og SFO.

Klasseværelserne er bygget op i zoner: formidlingszone, fordybelseszone og den kollaborative zone. Teamrum til lærere og pædagoger er placeret decentralt ved de enkelte alderstrin, så der sikres tryghed og nærvær med ’synlige’ voksne.

Desuden har udearealerne fået en ansigtsløftning. Grunden mellem bygningerne er dækket med asfalt, og her er plads til bevægelse og aktivitet som parkour, gynger, kolbøttestænger og kunstgræs-øer. Der er indrettet mindre, intime gårdmiljøer, der er tilpasset hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling.

Visionen for skolen er, at den skal være et kraftcenter for byen. Her skal skole, musikskole, idræt og lokalmiljø indgå i nye fællesskaber.

FAKTA

Projekt afsluttet: 2019/2020
Type: Nybyggeri og ombygning
Areal: 9.050 m² nybyggeri og 7.800 m² ombygning
Anlægssum: 320 mio. kr.

TEAMET BAG

Bygherre: Helsingør Kommune
Arkitekt: Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S
Landskab: 1:1 Landskab
Ingeniør: Lyngkilde Rådgivende ingeniører FRI
Hovedentreprenør: Elindco Byggefirma A/S
Bygherrerådgiver: Kuben Management A/S
Pædagogisk konsulent læringsmiljøer: Autens

DET SIGER DOMMERNE

"Skolen i Bymidten er et stærkt eksempel på, når funktionalitet og æstetik går hånd i hånd. Det er et meget flot renoverings- og nybygningsprojekt, hvor de forskellige bygninger komplementerer hinanden tillige med, at de skaber rum mellem sig. Der er brugt få materialer – og valget er ikke faldet på den ellers ’traditionelle’ sprudlende farvepalette inden for skole- og institutionsbyggeri – men i stedet for på solide, nedtonede materialer."

"Skolens varierede uderum virker fuldbragte og inviterer til forskellige former for aktiviteter i både store og små grupper. Interiør og rum er gennemtænkte og inspirerende. Her har de voksne været i børnehøjde, og der er skabt rum, der understøtter både leg og læring på elevernes forskellige niveauer. Det er ligeledes dejligt at se, at kunstværket ”lanternen” er en integreret del af uderummet og tænkt til brug for eleverne."

Fotos: Nohrcon