’Vi har et dejligt fællesskab’

Kommunen og Boliggårdens boligsociale helhedsplan har succes med en åben mødregruppe hver fredag i Kulturhus Syd.

Der er kaffe og friske rundstykker på bordet. Langs væggen står barnevogne linet op. Det er fredag, klokken er ni, og der er gang i mødregruppen i Kulturhus Syd på Vapnagaard.

Mødregruppen har fungeret siden august sidste år, og alle er velkomne. Der er socialt samvær, og tit også oplæg om et tema som fx tandpleje, syge børn eller motorik. Endelig er der mulighed for, at mor og barn får en individuel konsultation hos sundhedsplejersken, som er til stede mellem kl. 10 og 12.

- Det er hyggeligt at komme her, og jeg har lært rigtig mange mødre at kende, fortæller Yoma, som er mor til Elinora på syv måneder.

Yoma hørte om tilbuddet gennem sin sundhedsplejerske og har været med fra begyndelsen. Hun nyder at snakke med de andre mødre.

- Vi har et godt fællesskab, og det er rart at kende andre med jævnaldrende børn. Vores børn skal jo følges ad i lokalsamfundet mange år frem, siger Yoma. – Og så er det dejligt, at man nemt kan snakke med sundhedsplejersken. Jeg har fx spurgt hende om sygdom og mad. Og så har jeg fået min datter vejet.

Fællesskabet er allervigtigst

For Sheila Holm, der er boligsocial medarbejder i Vapnagaard og initiativtager til mødregruppen, er det allervigtigste fællesskabet mellem mødrene.

- Det er supervigtigt, at de nybagte mødre lærer andre at kende i lokalområdet. Det er vigtigt, at de kan udveksle erfaringer med andre og måske også lave aftaler uden for mødregruppen, fx om at mødes på legepladsen, siger hun.

Hun fik ideen til mødregruppen, da hun erfarede, at sundhedsplejerskernes tilbud om en åben konsultation i Børnehuset Villa Kulla ikke blev brugt så meget.

- Jeg tænkte, at det sociale samvær kunne få flere til at dukke op. Og ganske rigtigt. Vi er altid 15-20 mødre om fredagen. Og da vi en dag havde besøg af Billedskolen, som lavede gipsaftryk af børnenes hænder sammen med mødrene, var hele 27 mødre forbi.

Glad for succesen

Jane Tanghøj, der er ledende sundhedsplejerske i Helsingør Kommune, er glad for succesen på Vapnagaard.

- Vi glæder os over, at så mange bruger vores åbne konsultation. Det er vigtigt, at kommunens småbørn får den bedst mulige start på livet, og hvis vores sundhedsplejersker kan være med til at støtte og gøre mødrenes tvivl og usikkerhed mindre, er det godt givet ud på den lange bane, siger hun.

Mødregruppen er åben for alle interesserede. Der er møde hver fredag ml. 9-12 i Kulturhus Syd, Hovmarken 7 i Helsingør. Gruppen er foreløbig et forsøg, som løber frem til marts 2020.

Yoma med datteren Elinora.