Birgit fik støtte i en svær tid

I månederne op til, at Birgit Thorells mand døde, fik hun uvurderlig hjælp af Helsingør Kommunes pårørenderådgiver.

- Når sygdommen rammer i den nærmeste familie, oplever mange pårørende, at de skal arbejde i noget nær døgndrift for at hjælpe den syge til et værdigt liv. Man vil jo gerne se tilbage på en mindeværdig tid. Der er ikke mange, som ved, hvor hårdt det er, og det er med stor risiko for, at man selv bliver syg.

Ordene er Birgit Thorells. Hun mistede sin mand i januar 2020. Forud var gået et sygdomsforløb på mere end 10 år, hvor hendes mand efter flere blodpropper, hjerteoperation, hjerteklapbetændelse og efterfølgende hjertesvigt gradvis blev dårligere.

- Han var indlagt på hospitalet et utal af gange, da hans hjerte havde en meget lav pumpefunktion. Og jeg skulle tage beslutninger og vurdere, hvad der var det bedste at gøre. Jeg stod alene med et kæmpe ansvar, fortæller Birgit Thorell.

Da tingene så allermest uoverskuelige og kaotiske ud, kontaktede Birgit Thorell Helsingør Kommunes pårørenderådgiver, Helle Pedersen, som er uddannet coach og sorgvejleder.

- Jeg havde læst om tilbuddet i avisen og er meget taknemmelig for den hjælp, jeg har fået fra Helle. Hun giver en dejlig, jordnær støtte. Hun viste forståelse for, hvad jeg navigerede i, men gav også modspil. Hun slog fx i bordet og overbeviste mig om, at jeg skulle genoptage min vinterbadning, som jeg ikke syntes, jeg orkede længere. Jeg havde glemt mig selv. Men Helle mente, at badningen ville give mig ny energi. Og hun fik ret, fortæller Birgit Thorell.

Hos Helle Pedersen fandt hun en række værktøjer til at klare sig igennem moradset af praktiske opgaver, kombineret med tankerne om hvor hun og hendes mand var på vej hen og sorgen over at have mistet det liv, hun engang havde sammen med sin mand.

Samtidig fik hun helt lavpraktiske fif som at tælle baglæns fra 100 i spring på syv (eller ni), når hun ikke kunne falde i søvn.

- Det virkede! fortæller hun med et smil.

Pårørendegruppe

Helsingør Kommune tilbyder fire individuelle samtaler med pårørenderådgiveren. Der er ligeledes mulighed for at deltage i en pårørendegruppe, og det valgte Birgit Thorell at gøre.

- I gruppen fandt jeg et frirum. Det er virkelig befriende, at alle i gruppen går igennem noget af det samme, for det betyder, at man ikke skal tage tilløb for at fortælle, hvordan man har det. Man kan tage masken af og sige ting, som man ikke kan fortælle venner og bekendte. Man vil heller ikke belaste sine børn for meget.

Pårørendegruppen mødtes otte gange med Helle Pedersen – og valgte bagefter at blive ved med at ses.

- Det betyder så meget, at vi kan udveksle erfaringer og gode råd. Jeg oplevede fx, at min mand næsten holdt op med at sige noget, og det kunne godt føles trykkende at sidde ved middagsbordet i tavshed. Så jeg begyndte at sætte musik på, når vi spiste, så vi ikke sad i stilhed. Det råd har jeg givet videre til andre, som har haft glæde af det, fortæller Birgit Thorell.

Hun bader også sammen med en af de andre fra pårørendegruppen, som er blevet en vigtig ny del af hendes omgangskreds.

- Vi er en stærk gruppe, som kan tale om de svære ting i livet. Ting, som vi førhen ikke vidste så meget om, og som ens andre venner har svært ved at forholde sig til og fatte omfanget af. Som pårørende kan man ikke læsse af på hvem som helst, og det kan være ensomt. Men samværet med de andre i pårørendegruppen gør det hele nemmere at bære.

I dag kæmper Birgit Thorell med sorgen over sin mands død, og samtidig er hendes søn alvorligt syg af kræft. Det betyder, at hun stadig har behov for hjælp, og hun venter på at komme med i en sorggruppe. Men trods alt betegner hun sig selv som ’godt kørende’.

- Jeg er virkelig glad for den støtte, jeg har fået, og er taknemmelig for at bo i en kommune, som tager kvalificeret hånd om én, når ens pårørende bliver alvorligt syge, slutter hun.

Fakta om pårørenderådgiveren

Helsingør Kommunes pårørenderådgiver er et gratis tilbud til folk, som er nærtstående pårørende til en alvorligt syg borger.

• Man kan booke individuelle samtaler med pårørenderådgiveren, hvor man får støtte og redskaber til at være i rollen – og håndtere sine udfordringer - som pårørende.

• Man kan også deltage i en gruppe med andre pårørende, hvor man kan dele problematikker og få redskaber til at passe på sig selv og trives bedre i hverdagen.

Læs mere om Helsingør Kommunes tilbud til pårørende

Du kan kontakte pårørenderådgiver Helle Pedersen på tlf. 25 31 32 67 eller skrive en mail på hpp04@helsingor.dk

Skriv til pårørenderådgiver Helle Pedersen

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer