Else sender gæster til de ensomme

Else Bergman er koordinator for Ældre Sagens besøgstjeneste. Man skal huske at give de frivillige et skulderklap, mener hun.

Der er ikke noget, der er overladt til tilfældighederne, når Ældre Sagen sender besøgsvenner til ensomme ældre i Helsingør Kommune. Der ligger nemlig et stort koordineringsarbejde bag den frivillige indsats, og Else Bergman er koordinatoren, der prøver at skabe mest mulig værdi for mødet mellem besøgsven og vært.

- Jeg synes, jeg har et godt menneskekendskab, og jeg besøger altid både dem, der melder sig som besøgsvenner, og dem der gerne vil have besøg. På den måde får jeg en fornemmelse af, hvad det er for nogle mennesker, hvad de gerne vil, og hvad de kan, siger Else Bergman.

Hun har haft opgaven som koordinator for besøgstjenesten siden januar i år. Få måneder forinden var hun selv gået på pension efter en årrække som bl.a. konsulent i KMD, hvor netop koordinatorrollen havde fyldt meget. Else Bergman har haft vigtige hænder med i store projekter som fx kommunesammenlægningen i 2007, og hun var fast besluttet på, at pensionisttilværelsen skulle fyldes ud med andre vigtige opgaver. Derfor meldte hun sig med det samme som frivillig i Ældre Sagen.

- Jeg synes, det er spændende, og så er man i kontakt med en masse mennesker, siger Else Bergman.

Nye venner og værter

I starten af året lavede Ældre Sagen en landsdækkende kampagne for at få nye besøgsvenner, og det har i Helsingør betydet, at der både er kommet flere nye venner og nye værter. Det er primært seniorer, der har forladt arbejdsmarkedet, men der er også unge imellem besøgsvennerne. Else Bergman møder dem alle og finder ud af, hvem hun kan matche dem med.

- Det vigtigste er, at de har noget menneskelighed. Og så handler det om fremtoning og om at være imødekommende, ud over at det hjælper at have noget humor, siger Else Bergman.

Men der findes som udgangspunkt ikke forkerte personligheder, understreger hun, for vennerne skal helst passe til den mangfoldighed af ældre, der gerne vil have besøg. Så der er både en ven til den stille og den rappe type.

- Men jeg har mødt nogle værter, hvor jeg har måttet sige, at det godt kan tage lidt længere tid at finde en til dig, siger Else Bergman og peger blandt andet på, at det kan være svært at finde besøgsvenner til de inkarnerede rygere.

Behov for netværk

Hun oplever, at der er et stigende antal ensomme ældre, der har behov for et netværk, og hun opfordrer til, at man i sine aktive år selv husker at pleje sit eget netværk til den dag, hvor man ikke har kræfterne længere.

Else Bergman behøver ikke kigge langt efter et eksempel.

– Jeg er da selv gået med i Ældre Sagen for, at jeg kan få noget mere netværk her i Helsingør, for jeg har arbejdet i København i mange år, siger hun.

Man skal også huske at give de frivillige, som fx besøgsvennerne, et skulderklap, mener hun. De skal passes og plejes, og man kan let komme til at tage deres indsats for givet. Selv føler hun, at hun oplever tilfredsstillelsen ved at være besøgskoordinator på en indirekte måde.

- Når jeg har sat en besøgsven og en vært sammen, tager jeg altid med ud til deres første møde. Og når man med det samme fornemmer, at der er en god kemi mellem dem, så er det jo også en ros til mig, synes jeg. Så har jeg opnået noget godt, siger Else Bergman.

Fakta om Ældre Sagens besøgstjeneste

• Ældre Sagens besøgsvenner kommer én gang om ugen på besøg hos ældre, der savner kontakt.

• Besøgsvennerne hjælper ikke med pleje eller praktiske opgaver, men tilbyder samvær og en snak over fx en kop kaffe eller en gåtur.

• Hvis du er interesseret i at blive besøgsven, eller hvis du gerne vil have besøg, kan du kontakte Else Bergman på tlf. 31 78 00 18 på hverdage kl. 9-10 eller på mail elseb0217@gmail.com

Skriv til Else Bergman

Artiklen om Else Bergman er også trykt i Helsingør Kommunes aktivitetskatalog. I kataloget kan man læse om mange af de pensionistforeninger, ældreklubber, interessegrupper og sygdomsforeninger, som findes i Helsingør Kommune.

Se aktivitetskataloget

Foto: Niels Jessen

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer