Find dit fællesskab på Facebook

Kenneth Verting deler sin passion for lokalområdets fortid med ligesindede på Facebookgruppen Helsingørs Historie.

Det bedste er folks private fotoalbums. Det er en skatkiste. Dem, der har stået på en reol i årtier, og som ikke kun rummer ferieminder og billeder fra familiefødselsdage, guldbryllupper og konfirmationer. Det gulnede foto fra færgen til Sverige eller sammenkomsten ved Julebæk fortæller nemlig også et stykke lokalhistorie, og det er den, Kenneth Verting er fascineret af.

- Vi har efterhånden set alle de postkort og gamle bøger, der findes med billeder fra Helsingør. Når vi får noget fra fotoalbummet, får vi noget unikt, som ofte ikke har set dagens lys før, siger Kenneth Verting med begejstring i stemmen.

Han er initiativtager til Facebookgruppen Helsingørs Historie. I dag er der flere end 5.600 medlemmer i gruppen, og fælles for dem er, at de interesserer sig for Helsingørs historie – og at de har lyst til at dele den med hinanden.

Det er nemlig medlemmerne selv, der lægger indholdet op, oftest i form af gamle billeder, der bliver diskuteret og forklaret. I kommentarsporet lægges der nuancer til forståelsen, for der er næsten altid én, der kan fortælle en historie, der knytter sig til billedet.

Det var også Kenneth Vertings vision, da han etablerede Facebookgruppen for fire år siden sammen med Bo Løvgren Pedersen, og snart efter med Jan Erik Hedberg som med-administrator.

- Der skulle mere kød på billedet, så man – så vidt muligt - også får en historisk baggrund. Man er velkommen til at stille spørgsmål, og så vil vi stå på hovedet for at se, om det er noget, vi kan hjælpe med. Vi tre administratorer i gruppen kalder os ikke lokalhistorikere, men vi ved meget om Helsingør, og så har vi hver vores force, forklarer Kenneth Verting.

Helsingørs trafikhistorie

Hans eget speciale er Helsingørs trafikhistorie, og han har holdt foredrag om Helsingørs færger, busser og toge. Kenneth Verting var selv buschauffør gennem 39 år indtil pensioneringen i 2014 – de 28 af årene som businstruktør. Men også resten af byens historie har hans interesse, og nogle gange byder Facebookgruppen på en decideret wauw-oplevelse.

- For nylig sad jeg og kiggede på et gammelt billede fra skibsværftet med en gruppe smede på, og det gik pludselig op for mig, at en af dem kunne være min oldefar, som jeg aldrig har set billeder af. Det gav mig et sjovt kick, siger Kenneth Verting.

Helsingørs Historie er ikke den eneste Facebookgruppe, han er med til at vedligeholde. Det bliver til en god håndfuld, og fælles for dem er lysten til at være med i et digitalt fællesskab.

Det er kun nogle af medlemmerne, Kenneth Verting rent faktisk møder ude i byen. Men foran computeren kan man være med på mange niveauer. Et fåtal bidrager med billeder og nye fortællinger, mens størsteparten læser med, kommenterer eller giver et like.

”Fnidder-fnadder”, som han kalder det, og negative kommentarer, oplever Kenneth Verting sjældent, og i det hele taget synes han, at Facebook er langt bedre som mødested end sit rygte.

- Man kan finde grupper om alle emner. Folk der siger, at de ikke gider Facebook, ved ikke, at det kan bruges til tusind forskellige ting, men man er nødt til at sætte sig ind i det, siger han.

Fakta

  • Facebookgruppe for mennesker, der interesserer sig for Helsingør-områdets historie.
  • Man skal søge om at blive medlem, og ansøgningen skal godkendes af en af de tre administratorer, Kenneth Verting, Bo Løvgren Pedersen eller Jan Erik Hedberg.
  • Medlemmerne kan bidrage med billeder og tekst, men man kan også nøjes med at læse med og evt. kommentere andres indlæg.
  • Gruppen har eksisteret siden 7. april 2016, hvor den blev oprettet af Kenneth Verting og Bo Løvgren Pedersen.

Fotoet: Kenneth Verting har specialiseret sig i Helsingørs trafikhistorie og kan ofte bidrage med gamle billeder og historier på Facebook-gruppen. Foto: Torben Sørensen

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer