Friplejehjem skal danne ramme om det gode ældreliv

Det gamle hospital i Helsingør bliver omdannet til et bæredygtigt boligfællesskab, hvor et nyt friplejehjem blandes med bl.a. café-områder og lejeboliger.

Helsingør Kommune får et nyt friplejehjem, som bliver en del af en mangfoldig landsby i det tidligere hospital på Esrumvej. Landsbyen, som får navnet ’Tretårnet’, kommer – ud over friplejehjemmet – til at rumme almindelige lejeboliger og fællesarealer af forskellig art.

Mandag den 31. august 2020 tog borgmester Benedikte Kiær første spadestik til det nye friplejehjem. Det skete på alternativ vis, da borgmesteren – sammen med Attendo-direktør Søren Andersen – brækkede en vinduesliste af det gamle hospital, som skal renoveres gennemgribende.

Benedikte Kiær glæder sig over, at kommunen får et friplejehjem med 58 boliger.

- Det er vigtigt, at vi kan tilbyde attraktive steder at bo i alle faser af livet. Også i den fase, hvor man har behov for at flytte på plejehjem, siger hun.

Behovet for pladser vokser

Ifølge prognoserne får Helsingør Kommune flere og flere ældre over 80 år – og dermed vil behovet for plejehjemspladser vokse markant.

- I den proces er det ikke kun vigtigt, at vi udvider antallet af pladser. Det er også vigtigt, at der er variation i de tilbud, vi har til ældre medborgere i kommunen. Her udvider det nye friplejehjem den samlede palet til plejehjemsbeboerne, understreger borgmesteren.

Friplejehjemmet bliver en del af et landsbyfællesskab, der ud over friplejeboliger byder på lejligheder tiltænkt studerende, børnefamilier og seniorer. Beboere i alle aldre og forskellige faser af deres liv vil dermed møde hinanden på Tretårnets café, tagterrasse eller i yogasalen.

- Faciliteterne skaber de bedst mulige rammer for socialt samvær og relationer på tværs af generationer. Noget, som vi ved har en positiv indvirkning på humør og livsglæde især blandt de ældre medborgere, siger Benedikte Kiær.

Til stede ved det første spadestik var også formanden for By-, Plan- og Miljøudvalget, Christian Holm Donatzky. Han glæder sig bl.a. over, at det nye boligfællesskab på Esrumvej kommer til at leve op til høje standarder for miljø- og klimahensyn, og at de nye boliger kommer til at køre på vedvarende energi.

Også Mette Lene Jensen, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, deltog i seancen på det tidligere hospital.

- I Helsingør Kommune ønsker vi en demensvenlig, god ældrepleje. Den kommer man også til at finde på friplejehjemmet, siger hun.

Boligerne i 'Tretårnet' forventes klar til indflytning i begyndelsen af 2022.

Fakta om friplejehjemmet i 'Tretårnet'

• Ejendomsudviklerne Scandinavian Property Development (SPD) er en af hovedpartnerne bag projektet ’Tretårnet’. Projektet indeholder i alt 160 boliger til unge, seniorer, familier og ældre - de 58 boliger, fordelt på første og anden etage i det gamle hospital, er forbeholdt friplejehjemmet. 

• Pladserne på friplejehjemmet er for alle og er ikke dyrere end kommunale plejehjemspladser, men der er mulighed for at tilkøbe ydelser som fx ekstra rengøring eller ledsagelse til fx læge eller optiker.

• Attendo bliver driftsoperatør på plejehjemmet, hvor faciliteterne bliver indrettet efter en T-form, som betyder at medarbejderne skal gå færrest mulige skridt i dagligdagen. Det skal sikre, at mest muligt arbejdstid bliver brugt sammen med beboerne - samt en højere beboersikkerhed.

Læs mere om Attendo

• For kommunen har det været en afgørende målsætning, at byggeriet og de færdige boliger ikke blot understøtter beboernes helbred og sociale trivsel, men samtidig lever op til høje standarder for miljø- og klimahensyn. De nye boliger kommer derfor til at køre på vedvarende energi, ligesom ombygningen af ejendommen er projekteret med henblik på at opnå en såkaldt DGNB Guld certificering, der udgør en samlet vurdering af bl.a. den miljømæssige, økonomiske og sociale kvalitet.

Ændret drift grundet corona-virus
Vær opmærksom på at driften fortsat kan være ændret
Få overblikket over ændringer

Borgmester Benedikte Kiær brækkede sammen med Attendo-direktør Søren Andersen en vinduesliste af det gamle hospital, der skal renoveres gennemgribende. Attendo skal drive det nye friplejehjem.